Kultúra

A tévében: valóság filmen, film a valóságon

Amatőr filmfelvételekkel kezdünk, aztán a jegesmedvék után egy csendes őrült jön, majd három áldozat, s végül egy horror.

A nemrég tragikusan korán elhunyt Czigány Zoltán dokumentumfilmje egy talált tárgyat mutat be: egy megszállott amatőrfilmes 1956 októberében megpróbált mindent felvenni. A tizenhárom nap történetét töredékesen megörökítő filmtekercseken még a harcok is láthatóak, a drámai mozzanatokkal teli anyagot az Ecseri úti Használtpiacon találta egy filmtechnikus, aki ugyanúgy kommentálja az eseményeket, mint a felvételek egyik még élő szereplője, Vincze András – Baló György pedig kérdez. Az Ecseri tekercsek – filmfelvételek az 1956-os forradalom napjaiból 21:00-tól látható a Duna TV-n.

A globális felmelegedés szimbóluma lett a jegesmedve, amely a jég elvékonyodása és olvadása miatt immáron veszélyeztetett faj lett. Norvég és kanadai tudósok kerekedtek fel, hogy felmérjék az északi-sarkköri és környéki jeget, és hogy megtervezzék, mi kell a jegesmedve élet(ter)ének megmentéséhez. Vékony jégen, 21:20, Spektrum.

Ridley Scottnak hívják a Trükkös fiúk című film rendezőjét. A fő két karakter csaló, egyikükön egyre kényszeresebb tisztogatási mánia lesz újrá, ami miatt pszichológushoz fordul, de ekkor kiderül, hogy van egy 14 éves lánya, aki ezt személyesen is közli vele. Egy vígjáték a mestertől Nicolas Cage-dzsel, Alison Lohmannal, Sam Rockwell-lel, 21:25, Viasat3.

Pesty László dokumentumfilmjében három, a társadalom legaljára szorult drogos sorsát követhetjük egy darabig. A három embertársunk immáron bármi áron szerez pénzt, hogy heroinéhségét kielégítse, laknak, ahol tudnak, és szenvednek, ha mégsem sikerült anyagot szerezni. A Budapest, végállomás nézője közvetlen közelről láthatja, átélheti ezt az élethelyzetet – a kamera beköltözik azokhoz, akiket néz. Egy nehéz és nem túl vidám kaland, 22:51, Duna TV

A normális, középosztálybeli életnek megadatik, hogy félelmeit az arra szolgáló csatornákon kieressze, megjárassa, ilyen csatorna a horrorfilm, amely műfajiosztályból most a Boogeymant láthatják azok, akiknek a félelemkeltésre, a borzongásra még igényük van. A történetben egy belső szörnyeteg terrorját láthatjuk, amely ellen rengeteg trükköt, praktikát be lehet vetni, de valami apró hiba mindig becsúszhat. Veszélytelen félelem 23:35-től az RTL Klubon.     

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik