Kultúra

A tévében: világvég, éjkezdet, Ottó herceg halála

A világegyetem végének kérdése mellett jön egy sci-fi sok, majd kevés fénnyel, és egy már sajnos néhai Habsburg, aki gyerekkorában még a trónról álmodhatott.

Mi mással is kezdhetnénk az esti tévézést, mint hogy sorra vesszük a világegyetem megszűnéséről írt lehetséges forgatókönyveket. A világ tehát három módon dőlhet össze: növekedése-tágulása visszájára fordul, és magába zuhan, vagy ellenkezőleg, nem áll meg, és a világ túltágulja magát, darabokra esik (nehéz elképzelni, tudom), illetőleg beáll a hőhalál, és minden megfagy. A Pusztuló univerzum 21:00-tól a National Geographicon ezeket fogja nekünk színes felvételeken demonstrálni. Állítólag mindez még évmilliók múlva jön el, de szerintem én már nem csináltatom meg a kocsin azt a horpadást.

Egy bolygó három nappal – a szélhámosok ezen a helyen éjjeliőrnek adják ki maguk. Egy földi űrhajó kényszerül itt leszállni, fedélzetén többek közt Vin Diesellel, és már majdnem belevágnak egy tutinak ígérkező naptej-bizniszbe, amikor kisül, épp eljött a 22. év, amikor valahogy lőn sötétség. Ekkor élednek fel viszont azok a távoli tiszavirágok, akiknek rövid ideje adatik pár dolgot. A Pitch Black – 22 évente sötétség, David Twohy filmje, aki A szökevény és a Warlock forgatókönyvírója volt, 21:20-tól a TV2-n. 

Szerelem minden életkorban – ez is lehetne a címe a Maradj velem! című szingapúri romantikus drámának, mely egy szkeccsfilm, három történetet mesél el. Mindhárom szerelmes tehát reménytelen, meg nem értett, szenvedéses, régóta várt, meglepetésszerelmes. Annyi nyomasztás után kis szívzűr. 21:25, Viasat3

2002-es A mi időnk című iráni dokumentumfilm, tehát a reformidőkből való. Rakhshan Bani Etemad egy nőt mutat be nekünk, aki 700-admagával jelöltette magát az iráni köztársasági elnöki posztra. De nem népvezéri, hanem nyilvánosságkeresési szándékai voltak, beszélni akart az életéről, a gondjairól, az iráni nők problémáiról. Ha ehhez valakinek elnöki ambíciókat kell dédelgetni, akkor ott valami nem működik, mondja Etemad, és akkor tegyük még hozzá, hogy azóta a keményvonalasok nem tették a helyzetet egyszerűbbé. 23:20, Duna TV

Csak tegnap halt meg, a XXI. század máris foglalkozik az utolsó magyar király legfiatalabb fiával. Habsburg Ottó (teljes nevén Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius von Habsburg-Lotharingen) 99 éves volt, két évvel az első világháború kitörése előtt született, és mi leginkább onnan emlékszünk rá (jó szívvel), hogy a rendszerváltásunk idején mennyi mindent tett azért, hogy itt megváltozzanak a dolgok. Nemcsak Magyarország, a Habsburgok is tragédiát éltek meg az első háború végén, hisz a Monarchia szétesett, az új osztrák állam pedig kártalanítás nélkül vette el az Habsburg-vagyon nagy részét. Milyen ember volt tehát az utolsó magyar király fia, a magyarokhoz oly lojális Ottó? 23:25-től az RTL Klubon kiderülhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik