Nagyvilág

Lecsapni készül az iráni erkölcsrendészet

Kampányt indított az „iszlámellenes” öltözködés ellen az iráni rendőrség. Az akció keretében komoly büntetésre számíthatnak az előírásoktól eltérő kinézetű férfiak.

A rendőrségi ellenőrzés része a teheráni vezetés által idén kezdeményezett „erkölcsi biztonsági tervnek”, melynek keretében a szokásosnál is szigorúbban ellenőrzik a perzsa állam lakóinak megjelenését. A program egyik intézkedése szerint több ezer „különleges egység” lepte el a főváros, Teherán utcáit, hogy lecsapjon a deviánsnak ítélt külsejű polgárokra.

Az akció különösen a férfiakat célozta meg, megtiltva számukra a divatos frizurák, ruhák, illetve ékszerek viseletét, az iráni vezetők szerint ugyanis ezek a Nyugat „kulturális inváziójának” eszközei. A programot nem sokkal azt követően indították a hatóságok, hogy az iráni parlament hasonló indokkal megtiltotta a kutyatartást is.

A perzsa államban egyébként hagyományosan szigorúan szabályozzák a nők öltözködését is, a hölgyek számára a lazán hordott fejkendők, a szűken hordott kabátok és a túl rövid nadrágok mind tabunak számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik