Kultúra

A tévében: sok zene, tánc és röntgenszemüveg

Petrovics Emil, Mick Jagger, Benny Hill, Sergent Garcia, Romy-Gordon-Abel.

Június 30-án hunyt el a kortárs magyar komolyzene egyik legismeretebb alakja, Petrovics Emil. Az ország nagy része ismerte a Ki mit tud? egykori állandó zsűritagját, akinek a MÁV szignálját is köszönhejtük. Minden jelentősebb művészeti díj mellett 1995 elnyerte a Nyakkendő-díjat, amely a Színművészeti Egyetem diákjai a legjobb elméleti tanárnak adnak – pedagógusként is kiemelkedő volt. A Duna II Autonómia most a Petrovics 80. születésnapjára készült műsorral emlékezik rá 20:45-től, a Zenei Műhely adásában személyesen vall három olyan vonósnégyesének hátteréről, keletkezésének körülményeiről, melyek átfogják életét s pályáját, s melyeket aztán persze elő is adnak avatott zenészek.

Zene ez is, mérföldkő ez is, de teljesen máshogy. Martin Scorsese a New York-i Beacon Színházban sok-sok kamerával rögzítette a Rolling Stones 2007-es koncertjét, mely egyedülálló közelségbe hozta nemcsak a zenekart, a rockot, de Jagger, Richards és a többiek színpadi erejét is. Ezek mellett a 60 éves emberek mellett Christina Aguilera, Jack White haloványnak, erőtlennek tűnik, a kedves néző pedig magán érezheti ennek az “ifjúságvédelmi mételynek”, a rocknak az energetizáló erejét. Keith Richards pedig maga a misztérium, igazi orvosságos ember, sámán. Sosem megunhatóan: Shine a Light, 21:00, Duna TV

De a lázadó rock helyett van alternatíva. Sokak álma a röntgenszemüveg (és Benny Hilltől Árkus Józsefig számos humorista ihlető forrása), vajon létezhet-e, és hogyan? A Lehetséges lenne? következő epizódja a Discovery Channelen ezenkívül egy új tüdőtisztítási módszerrről, és az embert repképessé tevő öltözékről is beszámol 21:00-tól.

S mivel ez egy ilyen nap, folytassuk zenével! A Sziget Fesztiválon visszetérő vendég Sergent Garcia adott koncertet az A38 hajón, mi pedig megnézhetjük ezt – jóféle francia zene minden jóval, reggae és rap alapokkal. Kis pezsgés 22:11-tól a Duna II Autonómián.

És ha zene, akkor tánc is: a Rumba című film főhősei hobbitáncosok, akik a latin ritmusokra tudják a legjobban ropni. Miután megnyernek egy táncversenyt, balesetet szenvednek, és lepereg szemük előtt az életük, amely olyan szórakoztató, hogy még a tán a tragikus véget is átírja. Bruno Romy, Fiona Gordon és Dominique Abel rendezője-írója-producere és főszereplője a filmnek, amely 23:50-től a Duna TV-n vidám álmot garantál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik