Belföld

Elhunyt Petrovics Emil

Csütörtökön este rövid súlyos betegség után meghalt Petrovics Emil kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző.

A 2011-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon még jelen volt a Shakespeare-daloskönyv című, hat dalból álló páratlanul költői ciklusának ősbemutatóján. A Tekintet című folyóirat idei első számában tanulmányt publikált A zeneművészet apokaliptikus időszaka címmel, amelynek záró mondatában még az üzente: “Alakítsátok meg a Zeneszerető Zeneszerzők Asztaltársaságát!”

Nyolcvanadik születésnapjának tiszteletére a Magyar Állami Operaház 2010-ben felújította C,est la guerre című egyfelvonásos zenedrámáját.

Zeneszerzői munkásságáért 1966-ban és 2006-ban megkapta a Kossuth-díjat, két alkalommal ismerték el Erkel-díjjal, érdemes művész és kiváló művész, tagja a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának. A Hazám-díj és a Bartók Béla-Pásztory Ditta-díj kitüntetettje, 2005-ben életművéért a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozták neki.

Hangszeres művei közt szerepel két szimfónia, három vonósnégyes, fuvolaverseny, fúvósötös, zongoraverseny. Számos színdarabhoz és több tucat filmhez komponált zenéket.

Petrovics Emil 1964-ben lett a Színház- és Filmművészeti Főiskola, 1968-ban a Zeneakadémia tanára, egy ideig a zeneszerzés tanszak vezetője volt. 1986-1990 között az operaház igazgatója, 2003-2005 között főzeneigazgatója volt. Posztjáról azért mondott le, mert nem látott garanciát az intézmény megfelelő működtetésére.

1967-1985 között országgyűlési képviselőként tevékenykedett, A hatvanas-hetvenes években a népszerű Ki mit tud? vetélkedő sorozat zsűrijében sokakkal szerettette meg a zenét.

Petrovics Emil 82 évet élt. Temetéséről később intézkednek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik