Kultúra

A tévében a hétvégén: bokszoló magyarság, köröző franciák

Wimbledon véget ér a hétvégén, kezdődik a Tour de France, de a sport mellé lesz rengeteg vígjáték is meg pár dráma.

szombat

98. körükre indulnak a biciklisek Franciaországban, vagyis még két év, és itt a centenáriumi Tour de France! A 22 napos körverseny minden biciklis álma, ott és akkor viszont halálosan megterhelő. Mi nézők egyrészt vagy együtt utazunk a versennyel, végig Franciországon (de szép is lehet az, lakókocsival, szurkolva), vagy pedig benyomjuk az Eurosportot, és a (verseny izgalmai mellett) a helikopteres felvételekben gyönyörködünk. Indul tehát az első szakasz (La Barre de Mons – Les Herbiers), a fő esélyes persze a Girót nyerő Contador, de duplázni azért nem egyszerű, legutóbb 1998-ban szegény Pantaninak sikerült. A pisztoly 12:00-kor dördül majd el.

Ivan Reitman rendezőben (Szellemirtók, Ikrek) lehet bízni, ha vígjáték, akkor az egy szint alá nem nagyon megy. Az Ovizsaruhoz is vissza lehet térni, mint nagy szőranyához, hisz kellően profi komédiai helyzet lett összerakva: a rendőrnek óvóbácsivá kell válnia, hogy a gyerekén keresztül elkaphasson egy bűnözőt. Kérdés, megbirkózik-e a feladattal. Főleg, ha a rendőrt Arnold Schwarzenegger alakítja. 19:30, TV2.

Egy kicsit hosszabb leszek, hadd idézzek a Duna TV SZMSZ-éből, a tévé célja fejezet alatt olvashatókból: “A Társaság célja közszolgálati műsorszolgáltatás elsősorban a Magyar Köztársaság határain kívül élő magyarság számára. A műsorszolgáltatás szolgálja a magyar és az egyetemes szellemi és kulturális értékek közvetítését, a tárgyilagos Magyarország- és magyarságkép kialakítását Európában és azon kívül, a népek közötti és a nemzetközi kapcsolatok ápolását és erősítését, a magyar kisebbségek identitásának, anyanyelvének, kultúrájának megőrzését.” Kérdésem csak az, hogy (bár én a kultúra ügyében nem vagyok konzervatív) vajon a Vlagyimir Klicskó – David Haye-bokszmeccs mindezeket mennyiben segíti elő? A tárgyilagos magyarságkép kialakítását pl.? Egyetemes szellemi és kulturális érték a bal csapott? És a bordaütés vs. a népek közötti kapcsolatok ápolása? Vagy a menetek közti ápolásra tetszettek gondolni? Akárhogy is, ha már itt lesz, mégiscsak 4 világbajnoki öv a tét, s Klicskó 110, Haye 96 kilósan, repedésig pumpálva várja a meccset, mely 21:15-től indul.

De nem kell mindenkinek mindig nagy, nemzetmentő kérdésekkel foglalkoznia, aki a súlyos magaskultúra helyett inkább szórakozna, mégpedig egy kissé ordenárébb, alsóbb szinteken (s azért nem teljesen alámerülve), ajánljuk a Keresd a nőt! című Farrelly-fivérek (Dumb és Dumber) rendezte komédiát. A humor csapásirányáról két információ 1, a főszereplő Ben Stiller (és Cameron Diaz) 2, előbbi a szalagavató napján sliccébe zárja a micsodáját, az utóbbi családjának a szeme láttára. A többit el lehet képzelni, de csak bizonyos alkoholszint felett ajánlatos. Bónusz: lesz még egy magándetektív is (Matt Dillon). 21:50, Cool.

Dráma maradt a végére, valahol ott, ahol a kispolgári Amerika találkozik az alja-Amerikával. Egy lányt megerőszakol és megöl valaki, de a gyanusított nem kerül börtönbe. Az áldozat anyja maga próbálná rendezni a számlát, ehhez azonban ki kell képeznie magát. De váratlan fordulat történik. A nem túl vidám történetet a remek szereposztás hozza közelebb hozzánk: tetovált erőcsávó – Kiefer Sutherland, bosszúszomjas anya – Sally Field, a lavinát megállítani akaró apa – Ed Harris. Szemet szemért 23:45, Viasat3.

vasárnap

Bár nem az a tipikus Jó ebédhez szól a nóta-variáció, nem elképzelhetetlen, hogy valaki, egy család a vasárnapi ebéd környékén egy hirtelen fiával egyedül maradó apáról szóló történetet akarjon nézni, mely során a férfi igazi apává válik, olyannyira, hogy ezért később Oscar-díjat is kap, sőt még a felesége is meggondolja magát. A Kramer kontra Kramerből aztán majdnem mindenki Oscart nyert, Dustin Hoffman mellett Meryl Streep, sőt a film maga is – összesen öt szobrocska érkezett 1980-ban. 12:40, Viasat3.

Ebéd utánra viszont tökéletes félig emésztésnek, félig izgalomnak a wimbledoni döntő. A már Tsonga legyőzésével ideiglenesen, hétfőtől világelsővé vált Djokovics (Nadal augusztusban kap még pár ranglista-pontot, akkor visszaelőzhet) a még jelenlegi világelsővel játszik, ami így eléggé jogosnak tűnik. Lesz-e vajon őrségváltás, mint 2008-ban a nagy Federer-Nadal-döntőben? Vagy még marad a régi rend, a Nadal-(halványuló Federer)-hegemónia? Meglátjuk 14:45-től a sport1-en.

Csendesen, halkan nevetett, apró, finom viccei nem versenyeztek hahotákkal és gatyaletologatásokkal, de aki egyszer meghallotta ezt a nevetést, eltaláta egy-egy vicc, utána mindig várta, mikor jön a következő. Robert Altman filmjei a maguk szelíd konokságával a maguk nem magamutogató bátorságával és szabadságával mindig jókor jöttek, így a Tökéletes kezelés című, éppenséggel a belvárosi értelmiségről, közelebbről a pszichológusokról rajzolt karikatúrája is jókor érkezik 21:05-kor az m2-n.

A Darwin-díj létező “elismerés”, azok kapják, akik ostoba, saját maguknak köszönhető halálukkal akaratlanul segítették az emberiséget a tökéletes kiválasztódás gyakorlatában. Finn Taylor filmjében, a Darwin-díj – Halni tudni kell-ben két biztosítási ügynök ered díjazottak és nomináltak után, hogy miért, kevéssé érdekes, a lényeg a sok illusztráció, azaz az emberi evolúció szintjén tényleg döbbenetes sötétségről árulkodó tragikus történet. Ennek ellenére a film vígjáték, ráadásul Jospeh Fiennes és Winona Ryder a két főszereplő. 21:55, Viasat3.

Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című regényét Palásthy György 1963-ban filmesítette meg. A Meztelen diplomata remek példa a nem túl sikeres feldolgozásra – túl erősen árad a kora belőle, nemcsak a tárgyi környezet, a technikai megoldások terén, hanem az egész kivitelezésben. Ami Rejtőnél még friss, felvázolt, teret nyitó, itt lehatárolt, korlátolt, szögletes, stilizált, rossz értelemben véve nem komolyan vehető. Pedig Márkus László, Alfonzó, Krencsey Marianne, Rajz János mellett még a fiatal Ascher Tamás is játszott benne.
De ne csak ezért nézzük meg, társ-forgatókönyvírója volt a filmnek Gyertyán Ervin, aki irodalomtörténész és filmkritikus is volt, és június 16-án hunyt el. Gyertyán szakmai múltját nem én fogom méltatni, csak megemlítem, hogy amikor 1973-ban Gazdag Gyula Sípoló macskakő című filmjét a filmkritikusok díjazták volna, ám a Párt és Aczél György ezt nem engedte (ők a a film újravágását akarták eredetileg), előbbiek, köztük Gyertyán, kötötték az ebet a karóhoz, ami egyrészt egyáltalán nem volt szokványos, másrészt manővereket és pánikot szültek odafenn. A gerinces Gyertyán mindezeken túl tehát még a forgatókönyvírásban is jártas volt. Nyugodjék békében. A filmet 22:10-kor az m2-n láthatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik