Kultúra

Eltűnhet a magyar film a nemzetközi porondról

Képviselet nélkül marad külföldön a magyar film, hiszen a Magyar Filmunió finanszírozás hiányában felfüggeszti tevékenységét.

A megszüntetés alatt álló Magyar Mozgókép Közalapítvány alá tartózó szervezet vezetője, Vezér Éva szerződése 2011. május 31-én járt le. Az MMKA Kuratóriuma felajánlotta a szerződéshosszabbítás lehetőségét, ezt azonban Vezér Éva nem fogadta el.

Vezér Éva szerint a magyar filmek nemzetközi képviselete valójában már csaknem egy hónapja leállt, pénzhiány miatt az év második felében esedékes nemzetközi seregszemlékre már nem tudtak filmeket ajánlani, DVD-ket küldeni.

A Magyar Filmunió tevékenységét várhatóan az újonnan alakult Magyar Nemzeti Filmalap veszi át. Ennek részleteiről azonban még nincsenek pontos információk. Vezér Éva szerint szakmai körökben arról hallani, hogy a filmek nemzetközi képviseletével járó feladatokat Bereczki Csaba, az MMKA nemzetközi igazgatója veszi át. Ő egyelőre nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, milyen feladata lehet az új struktúrában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik