Kultúra

Hanna – Gyilkos természet [filmpremier]

Gyilkológép vagy érzékeny tinilány? A gyilkos Maugli roadmovie-ja a nagy európai dzsungelben.

Hanna (Saoirse Ronan) a finn tajgán él apjával (Eric Bana) kettesben, kőkorszaki idillben. Nappal rénszarvasra vadásznak, este enciklopédiát meg Grimm-meséket olvasnak a tűznél, és közben azt gyakorolják, hogyan kell mindig résen lenni és puszta kézzel legyőzni a váratlan támadót. Mert a papa CIA-ügynök volt, a lány pedig genetikai kísérletezés eredménye – de erre persze csak később derül fény.

Egy nap Hanna úgy érzi, felkészült az életre, megnyomja a piros gombot, és beindítja az események láncreakcióját. Már aznap éjjel érte megy egy kommandós egység, bizonyos Marissa Wiegler (Cate Blanchett) megbízására, és egy marokkói földalatti bázisra viszik. A lány Houdinit megszégyenítő ügyességgel szökik meg, és egy lakóautós családhoz csapódva útnak indul Berlinbe, ahol a szálak majd összefutnak.

A lányt alakító ifjú Saoirse Ronan a számos díjra jelölt Vágy és vezeklés című háborús filmben tűnt fel először, mint bajkeverő tizenéves. Jegesen lázas tekintete, fegyelmezett vonásai tették emlékezetessé alakítását. Joe Wright rendező nem véletlenül döntött úgy, ismét vele fog dolgozni: most modern és gyilkos Maugliként keresi identitását, és elég jó a szerepben. Méltó partnere a kőkemény és cinikus ügynököt játszó Cate Blanchettnek, és a kissé viharvert, de meggyőző Eric Banának.

Az erős színészi játék szerencsére feledhetővé teszi a forgatókönyv kisebb következetlenségeit, melyekből főként a film második felében akad néhány. Például ha valahol, hát Lengyelországban biztosan nem létezhetett abortuszklinika.

A zord arcokat a lakókocsis brit család ellensúlyozza, élükön a cserfes Sophie-val, aki Hanna számára a barátságot jelenti; általa tapasztalja meg, milyen lehet egy „normális”, korabeli tini élete. Ő és családja csempészik a legderűsebb pillanatokat a filmbe. Sajnáljuk is, amikor valahol Franciaországban elveszítjük őket. Utánuk már csak az acélos és rideg német helyszínek, a túlhangsúlyozott szimbolikájú, elhagyatott Grimm-mesepark, a szörny kitátott szája és a leszámolás marad.

Kinek ajánljuk?

A különleges thrillerek, a roadmovie-k, és a rendhagyó fejlődésregények kedvelőinek.

Kinek nem ajánljuk?

Akik nem bírják nézni, ha egy cingár kislány lealáz egy tagbaszakadt férfit.

Hanna – színes, feliratos, amerikai-angol-német akcióthriller, 111 perc, 2011. Rendezte: Joe Wright. Szereplők: Saoirse Ronan (Hanna), Cate Blanchett (Marissa Wiegler), Eric Bana (Erik Heller), Olivia Williams (Rachel), Michelle Dockery (False Marissa), Tom Hollander (Isaacs), Jessica Barden (Sophie). Forgalmazó: Intercom.

Hazai premier: június 23.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik