Kultúra

Super 8 [filmpremier]

Két szerző, egy eset, avagy a jó zsaru és a rossz zsaru. Pro és kontra a Super 8-ról.

A jó zsaru (vagyis bio):

Egy kis csapat tizenéves kölyök áll a történet középpontjában, meg egy éjszaka kisiklott és felrobbant tehervonat, amely titkos rakományt szállít. A kisváros lakossága teljesen felbolydul, hát még a zombifilmet forgató srácok élete. A fémtárgyak repülni kezdenek, a kutyák rémülten iszkolnak, emberek tűnnek el és a légierő egyenruhás emberei megszállják a környéket. De mi lehet az a titokzatos rejtély, ami mindezt okozza?

J.J. Abrams kiváló retro sci-fije egyszerre idézi a Harmadik típusú találkozásokat, az E.T.-t, a District 9-t és a Spielberg-féle Kincsvadászok című mesét. Nem véletlenül: a film producere maga Spielberg volt. A nagymester hatása teljesen egyértelmű, minden pozitív hozadékával együtt: a profi módon elmesélt hetvenes évekbeli mese tökéletes arányban kombinálja a szórakoztató poénokat és hivatkozásokat, az érzelmekre ható családi jeleneteket és a látványos és izgalmas akcióelemeket.

Helyesek a kölykök, édes a szerelmi szál, jók a zenék, a tárgyak, a ruhák. Nem spóroltak a robbanóanyaggal, a szörnyet meg jó sokára láthatjuk meg, mégsem telik eseménytelenül egyetlen perc sem. Ritkán kapunk ilyen profin összerakott filmet, és még ha bájának semmi köze nincs az eredetiséghez, abszolút kiemelkedő és szerethető a végeredmény.

A rossz zsaru (vagyis DD):

Az rendben van, hogy egy bizonyos Steven Spielberg nevű amerikai állampolgár furcsa bioritmusa pár évenként földönkívülis filmet kíván, más kérdés, hogy némi változatosság nem ártana, mert ugyanazt az ember nem szívesen nézi újra. Jó, most épp produceri bőrbe bújt farkasként rémlik fel a szakállas-szemüveges sziluett, a rendező J. J. Abrams, wow, az évszázad találkozása, Godzilla vs. King Kong.

De tegyük túl magunkat a sznob körökön, oké, itt a Super 8, 12 éves gyerekek nekiállnak filmet forgatni, és tényleg helyesek, még humoruk is van. 1979-et írunk, és a fiúk zombifilmet csinálnak (Romero, akire a gyengébbek kedvéért többször is utalnak ugyanúgy a filmben, 1968-ban forgatta le az első zombifilmjét), ám véletlenül szemtanúi lesznek egy vonatbalesetnek. Na, akkor először itt fogunk megállni egy percre, mert az autónak ütköző sok ezer tonnás vonat nemhogy kisiklik, hanem úgy röpül ezerfelé, mintha egy tál tollba fújnánk bele. Ez az két percnyi számítógépes animációs fetisizmus olyan hiteltelen, ami már előre vetíti az problémákat. Fura, mert Spielberg az ilyenekre rendezőként szokott figyelni (lásd a Cápa híres-nevezetes döntése: a műcápa olyan bénán nézett ki, hogy a rendező inkább úgy döntött, a film végéig nem fogjuk látni, és milyen okos döntés is volt ez). Nagyobb gond, hogy a nem rossz filmezős szál lassan belefut-belesimul egy elég átlagos amerikai sztoriba (generációs problémák, érzelmi kudarcok, féltékenység, diákszerelem és a többi – rengeteg dologba kapunk bele, sokszor elég kidolgozatlanul). És persze minden meg van írva, szájba van rágva, a kiskamaszok úgy riposztoznak, mint a legvénebb stand-upos rókák. 

De mi a helyzet a rejtéllyel? A vonatban valami nem ide való, félelmetes, nagy, erős stb. van, egy földönkívüli, aki… Itt ugye Hollywood csak a +/- megoldást ismeri (gonosz avagy jó), láthatóan itt nem vesződték agyon magukat a forgatókönyvesek, nagy meglepetés nem lesz. 

Akkor tehát mi végre a Super 8? A bénán aranyos amatőrfilmes jelenetek (az Ügy című filmecskét a stáblista alatt lehet megnézni, kár, hogy addig a Super 8-on is át kell rágnunk magunkat) miatt? Vagy hogy létrejöjjön az Abrams-Spielberg találka? Ettől én kissé többet vártam. 

Arról nem is beszélve, hogy egy 1979-ben játszódó filmben nekem ne hasonlítsanak egy tárgyat a Rubik-kockához, mert az 1980-ban jelent meg New Yorkban először.

Super 8 – színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 108 perc, 2011,rendező: J.J. Abrams, forgatókönyvíró: J.J. Abrams, zeneszerző: Michael Giacchino, operatőr: Larry Fong, producer: J.J. Abrams, Bryan Burke, vágó: Maryann Brandon, Mary Jo Markey, szereplők: Joel Courtney (Joe Lamb), Gabriel Basso (Martin), Elle Fanning (Alice), Zach Mills (Preston), Kyle Chandler (Jack Lamb), Noah Emmerich (Nelec), Katie Lowes (Tina), Amanda Michalka, Ron Eldard, szinkronhang:Ducsai Ábel (Joe Lamb), Baráth István (Martin), Tamási Nikolett (Alice), Penke Bence (Preston), Széles Tamás (Jack Lamb), forgalmazza a UIP – Duna Film

Hazai bemutató: 2011. június 16.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik