Kultúra

Elveszettnek hitt Vivaldi-operát mutatnak be

A zenemű eddig csak egyszer, 284 évvel ezelőtt hangzott el, Prágában, a barokk zenei fesztiválon játsszák el újra.

Antonio Vivaldi itáliai zeneszerző L’Unione della Pace e di Marte című operájának partitúrája az eredeti bemutató után eltűnt, egy cseh karmesternek, zeneszerzőnek és csellistának, Ondrej Maceknek azonban sikerült rekonstruálni a művet, írja a Híradó Online.

Vivaldi a szóban forgó rövid alkalmi operát XV. Lajos francia király ikrei (két kislány) születése alkalmából komponálta, és a francia király akkori velencei nagykövete rendelte meg. Az előadásra 1727 szeptemberében, a velencei Madonna del’Orto templom kertjében került sor.

Az itáliai mester művének librettóját, rajta az ikrek világra jöttének, 1727 augusztusának dátumával és néhány egyéb, a kor politikai eseményéről szóló feljegyzéssel, a Milánói Nemzeti Könyvtárban őrzik. A partitúra azonban eltűnt.

Ondrej Macek az ismert Vivaldi-operák dallamai alapján rekonstruálta a partitúrát. Nem ez az első ilyen munkája, 2008-ban megtalált és rekonstruált egy másik, ugyancsak elveszett Vivaldi-operát, az Agrippát, amelynek 1730-ban volt az ősbemutatója.

Az udvari zene bemutatására alakult nemzetközi zenekar Ondrej Macek vezényletével a június 17-én kezdődő és július 4-ig tartó prágai barokk zenei fesztiválon mutatja be a rekonstruált és újra felfedezett Vivaldi-operát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik