Kultúra

Lehetetlen folyton harakirit elkövetni

Az idei POSZT-on a Pintér Béla Társulat a Szutyok című előadással versenyez. A darab kapcsán a Színház.hu készített interjút Pintér Bélával.

Nemrég úgy fogalmaztál, „kegyetlenebb színházra vágyom”. Hogy értetted ezt?

Pintér Béla: Nem biztos, hogy jól fogalmaztam, amikor a kegyetlen szót használtam. A fájdalmas találóbb. Minden második ember arról faggat, szeretnék-e nagyobb színházban dolgozni. Erre mindig azt válaszolom, nem, de pontosabb, erősebb, humorosabb és – artaudi értelemben- kegyetlenebb színházat szeretnék csinálni, olyat, amilyet most is képviselünk. Az elmélyülés lenne a cél. 

Vágyad milyen változásokban érhető tetten?

Pintér Béla: Nehéz kérdés. Talán abban érhető tetten, hogy megszületett a Szutyok. Időközben rájöttem, hogy nem lehet mindig megugrani a lécet. A Párhuzamos óra kevésbé sikerült. Az ember képtelen szüntelenül kifordítani magát. Lehetetlen egyfolytában harakirit elkövetni a színpadon. Van, amikor egyszerűen nem megy olyan mélyre a kés…

Úgy fogalmaztál „külső és belső kényszer előadást csinálni”.

Pintér Béla: Igen, de állandóan kérdések motoszkálnak bennem: meddig futja a tehetségből, meddig tudok jó darabokat írni, meddig engedi ezt a jóisten? Félek attól, hogy elmúlik, elfogy az ami adatott, mert rosszul gazdálkodtam vele. Csak reménykedhetek abban, hogy jön újra olyan pontos és jó sugallat, mint amilyen például a Szutyok volt. Az ember lát pozitív és negatív példákat, én Bunuelét szeretném követni. Utolsó leheletéig fantasztikus filmeket készített, minél vénebb, annál élőbb, nagyobb, érvényesebb lett. OLVASSON TOVÁBB.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik