Kultúra

Több mint 500 művet neveztek a miskolci CineFestre

A Jameson CineFestre ilyen nagy számban még soha nem érkeztek filmek.

A VIII. CineFestet szeptember 17. és 25. között rendezik a borsodi megyeszékhelyen, ahol 12 nagyjátékfilm magyarországi premierjével várják a közönséget. A benevezett sok száz filmből pedig előzsűrik választják ki a legjobb kisjáték-, dokumentum- és animációs filmeket. Összesen mintegy 60 versenyfilm szerepel majd a programban – közölte Muszatics Péter, a rendezvény kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

Arról is beszámolt, hogy emellett folytatódik a fesztivál filmtörténeti sorozata is: a CineClassics idén – többek között -, Szőts István rendezővel és a 70 éve készült Emberek a havason című mesterművel, továbbá az itthon kevésbé ismert, bár káprázatos életutat bejárt magyar-angol producerrel, Gabriel Pascallal foglalkozik.

A hazai filmfesztiválok történetében először értékeli majd négytagú nemzetközi ökumenikus zsűri is az alkotásokat. Ebből az alkalomból a szervezők retrospektív sorozatot vetítenek olyan magyar filmekből, amelyek a világ nagy fesztiváljain az elmúlt évtizedekben ökumenikus díjakat nyertek.

“Lesz még román-magyar forgatókönyvírói workshop, jönnek sztárvendégek, jó koncerteken lazíthatnak a vendégek és a szokott bulihangulat is garantált” – jegyezte meg Muszatics Péter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik