Kultúra

Egy magyar és egy olasz nemzetközi filmfesztivál együttműködése

A Jameson CineFest, azaz a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál partnerségi megállapodást írt alá a nagy múltú viareggiói Cinema Europával.

Muszatics Péter, a rendezvény kommunikációs igazgatója szerint a két nemzetközi fesztivál fókusza hasonló. A fiatal európai film bemutatása mellett mindkét városban nagy hangsúlyt kap az európai filmes örökség népszerűsítése is.

Emlékeztetett arra, hogy az idén Viareggióban olyan nagyságok előtt tisztelegtek mesterkurzusokkal és retrospektív sorozatokkal, mint az Arany Pálma-díjas Taviani testvérek, Carlo Lizzani, továbbá Jancsó Miklós és Mészáros Márta. A tervek szerint a két fesztivál a CineClassics elnevezésű programban működik majd együtt, magyar klasszikusokkal ismerteti meg az olasz közönséget és olaszokkal a magyarokat.

Muszatics Péter szerint elsősorban filmtörténeti rendezvények terén működnek majd együtt, a tervek szerint magyar és magyar származású filmeseket mutatnak be a viareggiói közönségnek (ugyanezt teszi a CineClassics Miskolcon), és a CineFesten nagy olasz filmesek műveiből terveznek retrospektív sorozatot, szakmai konferenciát. Megjegyezte: Pier Marco De Santi, a fesztivál művészeti vezetője jól ismeri a magyar filmeket is.

Felidézte: a viareggiói a fesztivált 1984-ben mások társaságában Fellini alapította, és a fiatal európai film egyik legjelentősebb bemutatkozási fórumának számít. A fesztivál művészeti vezetője Pier Marco De Santi, a pisai egyetem filmtörténet professzora, számos könyv szerzője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik