Kultúra

Mint hal a vízben [filmpremier]

Mai történet mai fiatal felnőtteknek felnőttes problémákról, érzékeny stílben.

Kapcsolódó cikkek

Magyarhangya – ebben a kísérletben a közönség dönti el, milyen filmeket akar látni, nem a forgalmazó, vagyis a nézők szerepe jóval aktívabb, mint a hagyományos forgalmazásban. Új és fontos filmek a mozikért, a filmekért a közösségért, kísérőfilmként magyar kisfilmekkel – bővebben lásd, a Magyarhangya facebook-oldalán.

Akinek volt már spanyol ismerőse vagy barátja, tudja, hogy ha egy spanyol buliban valaki elköszön, akkor még fél óra múlva is a lakásban lesz, mert a helyszín elhagyása nem megy olyan egyszerűen, egy kis beszélgetés itt, ott, amott. Most már azt is tudjuk, erre filmet is lehet alapozni.

Nem mintha Matías Bizének gondot okozna egy egyszínhelyes film leforgatása, a 2005-ös Ágyban-nak konkrétan egy szoba, azon belül is a paplan két oldala volt a tere. A két film nagyon is kapcsolódik – ahogy akkor egy egyéjszakás kaland dinamikáját, két ember ismerkedését figyelhettük meg, a Mint a hal a vízben-ben egy rég nem látott barát, szerelmes, Andrés készül ott hagyni barátja születésnapi buliját, és mindeközben szembenézni azzal a 10 évvel, amit nélkülük töltött el. Nélkülük, és legnagyobb szerelme, Beatriz nélkül. 

Ez a minimálhelyzet ugyanolyan ember- és időismerettel járul, mint az Ágyban esetében. Bize tudja, hogy ma a tizenéves gyerekek anális szexről és szilikonmellekről faggatják a náluk húsz évvel idősebbeket, miközben konzolon játszanak. A jelenkor felszíne mellett ugyanakkor általános emberi kérdések kerülnek elő, ahogy Andrés bejárja barátja szüleinek házát. Kérdések, melyeket talán még nemi alapon sem hülyeség leosztani – a felelősséggel hadilábon álló férfiak és a döntéseket meghozó, itt (ott, bárhol) maradó nők kérdései. 

Mindehhez elfogadható színészi játék és dramaturgia párosul – nem kiemelkedő film a Mint a hal a vízben, de a mai fiatal felnőtteknek szól, és hogyha nekik nem magyar, német, amerikai, üzbég, hanem épp egy chilei rendező tud hitelesen beszélni, akkor – ahogy a magyarhangyás forgalmazás is mutatja – azt fogják választani.

Ajánljuk: életkezdőknek 
Nem ajánljuk: tömeges csatajelenetek szerelmeseinek

La Vida de los Peces – színes, feliratos, chilei-francia filmdráma, 84 perc, 2010, rendező: Matías Bize, forgatókönyvíró: Matías Bize, Julio Rojas, zeneszerző: Diego Fontecilla, operatőr: Bárbara Álvarez, vágó: Javier Estévez, szereplők: Santiago Cabrera (Andrés), Blanca Lewin (Beatriz), Antonia Zegers (Mariana), Victor Montero (Pablo), Sebastián Layseca (Ignacio), forgalmazza a Cinefil Co és a magyarhangya

Hazai bemutató: 2011. június 7.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik