Kultúra

Attenberg [filmpremier]

Friss szél Görögországból, avagy mese a szex felfedezéséről, és az apa elvesztéséről.

Magyarhangya – ebben a kísérletben a közönség dönti el, milyen filmeket akar látni, nem a forgalmazó, vagyis a nézők szerepe jóval aktívabb, mint a hagyományos forgalmazásban. Új és fontos filmek a mozikért, a filmekért a közösségért, kísérőfilmként magyar ksifilmekkel – bővebben lásd itt, a Magyarhangya facebook-oldalán. Hajrá, hangya!

Már a film felütése is erős: két lány elszánt tekintettel, precízen gyakorolja a nyelves csókot. A történet egy kis görög városkában játszódik, ahol egy gyár terpeszkedik a fehér házak fölé. Tél lehet, alig néhány ember lézeng a településen, konkrétan csak a szereplők: a 23 éves Marina, aki sofőrként dolgozik, haldokló építész apja; Marina barátnője, a csélcsap Bella, és egy névtelen mérnök, aki a gyárban dolgozik.

Marina még szűz, életét imádott apja, valamint David Attenborough természetfilmjei és a Bellával való hülyéskedés tölti ki. Valamikor pedig fel kell készülni a szexre is, mert a lány tisztában van vele, a rák hamarosan elemészti apját, és ez a két dolog összefügg. A szex és a halál. Amikorra felkészül az egyikre, talán kész lesz a másikra is.

Nyitottan, őszintén és keményen áll Marina (Ariane Labed alakítása tavaly elnyerte a Velencei Filmfesztivál Volpi Kupáját) e nagy kérdések előtt, természetes kíváncsisággal, félelemmel, sürgető vággyal telve. Apja az egyetlen, aki iránt szeretetet érez, ám ezt inkább állati, mint emberi gesztusokkal fejezi ki. Gorillákat és madarakat imitálnak az ágyon, nyíltan beszélnek a nemi szervekről, és még a közelgő temetés részleteit is megvitatják, mert meg kell. A gyárban dolgozó mérnök pedig alkalmas lehet rá, hogy beavassa a szexbe.

Önsajnálatnak, melankóliának, szépelgő gyásznak helye nincs a felnőtté válásról szóló filmben, mely szerencsére mentes a keménykedéstől, pózolástól és hazugságtól. Ez nem a képeslapok Görögországa naplementével, ouzóval és buzukival a háttérben, hanem egy egyszerű emberi történet.

A nagy- és kistotálok, valamint a fix beállítások az eseményeket inkább egy tudós szemszögéből örökítik meg. Egy indusztriális környezetben játszódó természetfilmet láthatunk meztelen testekkel, az emberi állat spontán megnyilvánulásaival, az önfenntartó ösztönöket leheletnyi költői finomsággal kiegyensúlyozva. A legviccesebb pillanatok, amikor a két lány időnként őrült kettős koreográfiát lejt a gyárudvaron.

Kinek ajánljuk?

Akik szeretik az őszinte, furcsa hangulatú filmeket.

Kinek nem?

Akik éppen könnyed vígjátékra vágynak.

Attenberg – színes, görög filmdráma. 2010. Rendezte: Athina Rachel Tsangari. Szereplők: Ariane Labed (Marina), Evangelia Randou (Bella), Vangelis Mourikis (Spyros), Giorgos Lanthimos. 95 perc. Forgalmazó: Cinefil Co és a magyarhangya.

Hazai premier: május 31.

A FILMET ITT NÉZHETED MEG.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik