Kultúra

Korlátoznák a mangaerotikát Japánban

"Abnormálisak és csak perverzeknek valók", mondta Tokió kormányzója, aki földhöz is vágott két mangakötetet.

Szigorúbban kívánják szabályozni a megszokott köznyelvi leírásban “fiatalkorú idoloknak” nevezett kislányok provokatív szexuális tartalmú ábrázolását Japánban. Különösen kiemelt célpont a pubertás korú lányokat szexuális aktusokban ábrázoló manga, amely az évi több milliárd dolláros forgalmú képregénykiadás egyik legjövedelmezőbb szegmense. Tokió rendeletileg korlátozta e kiadványok forgalmát, és ezt a példát Oszaka és több más helyi hatóság is követni készül.

Japán és külföldi kritikusok szerint ezek a kiadványok gyermekek kihasználására alapozódnak, és akár a pedofíliát is ösztönözhetik.

Az intézkedés ellen tiltakozva viszont tíz vezető japán kiadó, könyvkiadó bejelentette, hogy nem vesz részt az idei tokiói nemzetközi könyvvásáron. Bár a rendelet csak a fiatalkorúaknak tiltja ilyen könyvek eladását, a kiadók szerint így annyira kockázatossá válik azok megjelentetése, hogy az a műfaj halálához vezetne.

A mangaábrázolás több évszázados hagyomány, ám csak az 1980-as években tűntek fel azok a képregénymagazinok, amelyeken fiatal lányok szexuális mangaképei láthatók.

Az utóbbi években olyan könyvek és videók tűntek fel, amelyek a törvényt megkerülve sokszor 5-6 éves kislányokat ábrázolnak olyan fürdőruhákban, amelyekben szinte meztelennek látszanak. Ezek a modellek egy felvételért 200 ezer jent, azaz közel félmillió forintnak megfelelő összeget kapnak, és a szakma bennfentesei szerint gyerekkoruktól színészi vagy zenei karrierről álmodoznak. A világhálón és Japán erre szakosodott könyvesboltjaiban számos “fiatalkorú idol”-t bemutató fotóalbum és DVD szerezhető be.

A kiadók szerint más egy bűnt ábrázolni és megint más elkövetni azt: a tiltások mindenesetre súlyos veszélyt jelentenek a mangaipar számára. A képregények forgalma egy évtized alatt harmadával csökkent, és 2008-ban már “csak” 24,3 milliárd dollárnak felelt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik