Kultúra

Sok nézelődő, kevés vásárló a Könyvhéten

A kisebb kiadók gyér forgalomra panaszkodtak, a nagyobbak a tavalyi eladások túlszárnyalásában reménykednek.

A 82. Ünnepi Könyvhét és 10. Gyermekkönyvnapok programjaira a változékony időjárás miatt vasárnap a vártnál kevesebben voltak kíváncsiak.

A rendezvény központi helyszínén, a budapesti Vörösmarty téren a Magvető Kiadó standjánál elmondták, valamennyi könyvheti kiadványuk jól szerepelt, akár a tavaly eladott példányszámot is túlléphetik, bár a változékony időjárás és a csütörtöki záporerső elijesztette a látogatókat.

A kisebb kiadóknál több helyütt elhangzott az a vélemény, hogy a látogatók inkább csak nézelődnek, és csak nagyon keveset vásárolnak. “Ha vesznek is valamit, akkor is az akciósból” – mondta az egyik eladó. A könyvheti újdonságok sátrában átlagosan tízen-tizenöten lapozgatták a köteteket. A sátorban dolgozó diákok elmondták: főleg a Hahner Péter Újabb 100 történelmi tévhit című kötetét vették kezükbe az olvasók, de leemelték a polcról a könyvhét legdrágább kötetét, Klein Rudolf a Terc kiadónál megjelent Zsinagógák Magyarországon 1782-1918 című könyvét.

“Leginkább azonban hűsölni, beszélgetni ültek be ide az emberek” ,– mondták az ott dolgozók.

Vasárnap délután a Vörösmarty téren gólyalábasok szórakoztatták az Ünnepi Könyvhét látogatóit és elsősorban a gyerekeket, akik a 10. Gyermekkönyvnapok kiadványaival ismerkedhettek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik