Kultúra

A tévében a hétvégén: Trianon, Roland Garros, Jack Sparrow

Szombaton Trianon-emléknap van, de lesz más horror is, míg vasárnap a teniszvilág két tanítómestere találkozik egy magyar kollégával.

szombat

Kezdjünk egy barátságos filmmel, amely “a gazdag ember is lehet szimpatikus” fajtából való. A Sabrinában ugyanis egy elfoglalt, szívtelen üzletember kezd taktikai okokból egy szerelminek látszó ügybe, de aztán persze Ámor az idegre helyezi titán-carbon szálas vadásznyilát, és máris kevésbé irigyeljük a tehetősebbeket. Főleg, ha a komprádor nagytőke képviselőjét a megnyerő, pulóvereket hordani különösen tehetségesen tudó Harriosn Ford alakítja, a címszereplőt pedig Julia Ormond – arról nem is beszélve, hogy Sydney Pollack a Star Wars-, Indiana Jones– és egyéb filmek szeneszerzőjének, John Williams kezébe tette a zene komponálását (elő pedig Sting adja). 19:30, TV2.

Még egy hollywoodi sztori, szokás szerint amennyire jól megcsinált, olyan keresett, kimódolt, átfésült, kicentizett. A Felejtés alaphelyzete egy anya és gyásza: 8 éves fiát vesztette el. Ám hamarosan kisül, mindez egyáltalán nem evidens – s aztán a történet politikai krimibe csap át. A filmben Julianne Moore és Dominic West játssza el a két főszerepet, ezért megérdemel egy esélyt – 22:00, TV2.

Az esélyekkel gavallérosabban bánóknak ugyanekkor, tehát 22:00-kor egy Eli Roth-filmet tudok ajánlani. A Viasat3 napjaink egyik legvéresebb kezű rendezőjének szavazott szembat este bizalmat a Kabinház című filmmel, a rendező első filmjével. Aki ezután elkövette a darabolós Motel-filmeket, majd a Becstelen brigantykban szerepet kapott. Ajánlottuk már a gimis karakterekkel operáló Kabinlázat, és meg is fogjuk még tenni máskor is – nehogy már a tinédzsereknek olyan jó legyen.

Tarsem Singh neve is előkerült már e ajánló hasábjain, a David Fincher-generációval indult, hihetetlen látványvilágot tud festeni alkotásaiban, amit az R.E.M. Losing my religion-klipjében is bizonyított, no meg A sejtben is, amely igazi táptalaja a vizuális kreativitásnak, hisz egy páciensei pszichéjében alászálló lélekgyógyászról szól. Akit Jennifer Lopez alakít, s nem rosszul – ez a tény mutatja, azt hiszem, Singh igazi kvalitásait. Jó kis vizualitású thriller 22:00-tól a Filmmúzeumon. 

Ma nemzeti emléknap van, 1920-ban ma ekkor írták alá az érintettek a trianoni békeszerződést. A tavaly óta nemzeti összetartozás napjaként pirosbetűsített nap kapcsán vetíti le az m1 Koltay Gábor a Vérző Magyarország című dokumentumfilmet. A közreműködők: Raffay Ernő, Nemeskürty István, Duray Miklós, Tőkés László és egy csapat színész. Trianon traumája, ahogy mondani szokták, a mai napig nincs kibeszélve, ami alatt azt szokás érteni, hogy nem mindenki gondolja róla azt, amit szerintem gondolni kéne. Egy olvasat, egy beszédmód tehát a történelmi Magyarország kétharmadának igazságtalan és fájó elvételéről 23:10-től. 

vasárnap

A végéhez érkezik a Roland Garros: vasárnap 15:00-tól férfi döntő következik az eurosporton. Ha csak azt írjuk, Nadal-Federer-meccs lesz, a teniszt kevésbé naprakészen követők legyinthetnek – hát persze, mint mindig. Pedig erre a felállásra kevesen számítottak. A gyengélkedő Nadalt sokan nem várták a döntőbe, a mostanában tőle és Djokovicstól is többször vereséget szenvedett, a salakért annyira nem rajongó Federert is kevesen. Ám Nadal behúzta a nehéz meccseket, Federer pedig űrtenisszel verte meg Djokovicsot, aki ezért nem tudta beállítani-megdönteni John McEnroe 1984-es veretlenségi rekordját. Így ma előforsulhat, amire Federer titkon tán még a londoni olimpiai címnél is jobban vágyik: megverni Nadalt ott, ahol sosem sikerült neki. 

Egy japán horror (A kör) újraforgatásáért tiszteljük, de igazából A Karib-tenger kalózaiért szeretjük Gore Verbinskit. A legutóbbi epizód már nem az ő műve, nincs is benne semmi, igaz, az első kivételével a korábbi részek pedig túl bonyolultak, szétgondolkodott, agyonszerkesztett eposzok lettek. Itt is az alapszabály érvényesül: az első a legjobb. Amit most levetít az RTL Klub 19:00-tól, 143 perc Keith Richards igézetében. 

Idén januárban meghalt az egyik legkiválóbb és legbátrabb magyar reformpedagógus, Dr. Zsolnai József. A derékszögek és bornírt birkanevelési elvek közé nem illő elveit a szocialista iskolapolitika támadta, pedig ő épp a mobilitást, az oktatás általi felemelkedést, a tudás alapú társadalmat tekintette a legfontosabbnak. 20:50-től Egy pedagógus vesszőfutása címmel láthatunk róla portréfilmet a Duna II. Autonómián. 

Ami működött 1988-ban A hal neve: Wandával, miért ne működhetne 1997-ben is? Ugyanaz a színészgárda John Cleese-től Michael Palinon és Kevin Kline-on át Jamie Lee Curtisig össze is hozta a Fészkes fenevadakat. Az egykori Monty Python-osok persze csak úgy kényelmesedtek, híztak el, fordultak (más-más fokban) szembe fiatalkori önmagukkal, mint általában oly sok lázadó (kivéve Terry Gilliamet), most sem árulnak zsákbamacskát, nekik bizony siker kell, ezért sok-sok állatot pakoltak a történetbe, meg némi abszurditást is, no nem sokat, mert az csökkenti a profitrátát. Szóval az angol teával leöntött hollywoodi szósz 22:00-től tekinthető meg a Viasat3-on.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik