Belföld

Trianonra emlékezett az ország

Az anyagországban, Erdélyben és Európa szerte több ezer ember emlékezett a 90 évvel ezelőtti békediktátumra.

Több száz ember részvételével emlékezett a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Civil Összefogás Fórum a trianoni szerződés aláírásának 90. évfordulójának napján a fővárosi Március 15. téren pénteken.

Osztie Zoltán, a KÉSZ elnöke – köszöntve a 90 évvel ezelőtt elcsatolt részekről érkezett több tucatnyi, népviseletbe öltözött magyart is – beszédében úgy fogalmazott: Trianonra emlékezni nemzeti ügy, mert ez a történelmi tény mindenkinek a szívébe markol, és amíg Európa nem dolgozza fel ezt a “gyalázatos” eseményt, addig nem teremtődhet meg a kontinens békéje sem.

Csizmadia László, a CÖF alapító-szóvivője azt mondta: a náci, a kommunista terror és megszállás, valamint a nyolc évig uralkodó “oligarchák” hatalma után a trianoni sebek “öngyógyítása” néhány napja megkezdődött.

Tőkés László európai parlamenti (EP) képviselő, református püspök beszédében azt szorgalmazta: a holokauszt tagadását büntető törvény mellett a kommunista bűnök és Trianon tagadását is törvényileg büntessék, ugyanis Magyarországon, a Kárpát-medencében “a rablóbéke, a diktátum” tagadását nem bünteti semmilyen törvény.

Értékelnünk kell nemzeti nyelvünket, kultúránkat, történelmünket; felelős szeretettel kell ápolnunk a közösséget – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek pénteken Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

Európában több helyen megemlékeztek pénteken a trianoni szerződés aláírásának kilencvenedik évfordulójáról. A versailles-i kastély parkjában található Nagy-Trianon palota előtt tartott nagygyűlést a Magyarok Világszövetsége rendezésében több magyar szervezet a trianoni emléknapon.

A megmozdulásra mintegy négyszáz magyar megemlékező érkezett Magyarországról és a szomszédos országok magyarlakta területeiről, valamint több nyugati országból. A békés megemlékezésen elhangzott beszédek között a tömeg azt skandálta, hogy “vesszen Trianon”.
Erdély számos településén többnapos programok kezdődtek, s az Erdélyi Református Egyházkerület Elnökségének döntése értelmében helyi idő szerint 17 óra 30 perckor megszólaltak a református és az evangélikus templomok harangjai. “A harangszó nemcsak arra emlékeztet, hogy Trianon egy egész nemzetet, közösségeket, családokat és egyházakat megnyomorító döntés volt, de az Istennel való találkozásra is hív, aki erősebb minden erőtlenségünknél” – olvasható a közleményben.

Nagyváradon az evangélikus gyülekezet templomában ökumenikus imán vehettek részt a megemlékezők. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács(EMNT) a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházában tartott megemlékezést. Az RMDSZ szatmárnémeti székházában Thoroczkay Sándor történelemtanárnak A trianoni békeszerződés előzményei és utóélete című előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

Gyergyószentmiklóson a helyi önkormányzat szervezett műsoros megemlékezést. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) felvonulást szervezett a város főterére. Gyergyószék Székely Tanácsa felhívásban fordult a környék valamennyi lakosához, civil, egyházi és közéleti vezetőkhöz, hogy minden településen szervezzenek megemlékezéseket.

Hargita megyében három napig tartó rendezvénysorozat keretében emlékeznek az évfordulóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik