Kultúra

Filozófiát és irodalmat akart tanulni Edit Piaf

A sanzonénekesnő fiatalkori levelezését vette alapul az az életrajzi mű, amelyet egy ausztrál írónő jelentett meg No Regrets - The Life of Edit Piaf címmel.

A francia énekes sztár több mint száz levelet írt fiatalkorában egy mentorához, Jacques Bourgeat-hoz. A nagy műveltségű férfival Piaf egy párizsi mulatóban ismerkedett meg, és a könyvet jegyző Carolyn Burke szerint a barátság nagy hatással volt az énekesnő életére. Az értékes írásokat a Francia Nemzeti Könyvtár őrizte, és csupán a közelmúltban váltak kutathatóvá.

“A levelekből kiderül, Piaf mennyire vágyik a műveltségre, hogy jobbá tegye önmagát. Megismerhetjük érzelmi és szellemi fejlődését, hiszen nagyon vágyott arra, hogy költészetet és filozófiát tanulhasson” – mondta az írónő.

Burke szerint a levelekből a szerető gondoskodás is kirajzolódik, amellyel a középkorú költő viseltetett Piaf iránt. Bourgeat meleg hangon terelgette a nyomorból kiszakadt Piafot, megmondta neki, mit olvasson, hogyan fejlessze franciatudását. Bourgeat tanácsára a  “kis veréb” – ahogy később rajongói szeretettel becézték – Baudelaire-t, Rimbaud-t és Platónt olvasott. Piaf és mestere között nem volt szerelmi kapcsolat – szögezte le az írónő. Levelezésük 25 éven át tartott.

Az ausztrál szerző úgy látja, hogy könyve számos Piaffal kapcsolatos sztereotípiát is eloszlathat. Hozzátette: a sztárénekesnő nem “egy szegény önpusztító lélek” volt, hanem alkotó művész, aki maga formálta énekesi repertoárját és legendáját.

“Más távlatba állítva akartam bemutatni kiváló jellemvonásait, mivel úgy látom, azokat korábban nem vették eléggé figyelembe” – fogalmazott művéről Carolyn Burke a Sydney-i Írófesztiválon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik