Kultúra

Kiemelnek öt vidéki színházat

Külön nemzeti intézményként kezelnék a győri, a pécsi, a szegedi, a debreceni és a miskolci színházat. Fideszes képviselők módosítanák az előadó-művészeti törvényt.

A jelenlegi hat helyett három támogatási kategóriába sorolná a színházakat, zenekarokat és más művészeti együtteseket az átfogó módosítás előtt álló előadó-művészeti törvény. Lesznek a nemzeti, a kiemelt, valamint a pályázati csoportban regisztrált együttesek, ezek közül normatív támogatást a az első két kategória kaphatna.

A javaslatot harmadmagával benyújtó, fideszes L. Simon László (az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke) szerint a beterjesztést hosszú szakmai egyeztetés előzte meg. A képviselő elmondta, hogy külön egyeztetést is tartottak az eddig hatos kategóriába sorolt szervezetekkel is, hiszen a jelenlegi kulturális vezetés számára fontos az alternatív kultúra is.

A módosítás alapján megszűnne az Előadó-művészeti Tanács, helyette létrejönne a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács, de nem szűnik meg a kulturális érdekegyeztető tanács, amelyet a miniszter hívhat össze. A javaslat koncepciója, hogy a klasszikus és a kortárs magyar művek előadását, létrejöttét támogassa.

A törvény módosításával speciális foglalkoztatási szabályok is életbe léphetnek, valamint jobban integrálná és támogatná az önálló műfajt képviselő cirkuszművészetet és a bábszínházakat.

A módosítás önbevallásos alapon kötelezővé tenné a produkcióknál a korhatár megjelölését.

Az öt nagy vidéki színházról (Győr, Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc) L. Simon László elmondta, hogy kiemelésük és külön nemzeti intézményként kezelésük koncepcionális kérdés.

L. Simon László reméli, hogy a parlament a törvénymódosítást még a nyári ülésszak idején elfogadja. Az új finanszírozási szisztéma a 2012/13-as évad számai alapján indulna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik