Kultúra

Megszületett a döntés a függetlenek támogatásáról

Közzétette honlapján a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) a független előadó-művészeti társulatok és zenekarok számára kiírt idei pályázatok eredményeit.

A tárca honlapján a nyilvánosság számára is elérhető az előadó-művészeti törvény VI-os kategóriájába sorolt színházak, tánctársulatok, valamint a II-es kategóriába tartozó zenekarok, énekkarok 2010-es működési támogatása. A NEFMI szintén hétfőn tette közzé a színházak, a zene- és énekkarok kiemelt művészeti céljainak megvalósítására meghirdetett pályázatok eredményeit.

A tárca július 26-án jelentette be, hogy a a VI-os és a II-es kategóriába tartozó művészeti szervezetek számára az Előadóművészeti Tanács által javasolt támogatások 34 százalékát zárolják.

Mint Magács László, a Befogadó Színházak Társulásának (BESZT) elnöke elmondta, a NEFMI kultúráért felelős államtitkársága hétfőn tárgyalt a független színházi szervezetek képviselőivel. Beszámolója szerint a megbeszélésen Kálnoki-Gyöngyössy Márton helyettes államtitkár közölte: már intézkedett arról, hogy a kifizetésekért felelős Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA) “rapid módon” történjenek meg a szerződéskötések.

Jelen állás szerint, mely változhat az ország gazdasági helyzete szerint, a támogatások ki nem fizetett része csupán zárolás – tájékoztatta a megbeszélés résztvevőit a helyettes államtitkár a BESZT elnökének közlése szerint.

Magács László értékelése szerint “elindult egy párbeszéd”, és Kálnoki-Gyöngyössy Márton megígérte, hogy az előadó-művészeti törvény készülő módosításának folyamatába a független társulatokat is bevonják.

Ajánlott cikk:
Független színházak és zenekarok – közzétették a pályázati eredményeket (Kultúra.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik