Kultúra

Várpalota is beáll a sorba: Pannónia Fesztivál ötödször

A fesztiváloknak is megvannak a maguk életszakaszai.

A Pannónia épp most lép át a következőbe: egyrészt idén rendezik meg ötödször Várpalota mellett a bulit, másrészt most először egy nagy külföldi fellépőt is bekampóztak a szervezők – méghozzá nem is akármilyet, hanem minden idők egyik legjobb partizenekarát, a New York-i Twisted Sistert. Az 1972-ben alakult, de sikereit a nyolcvanas években arató csapat minden szempontból klasszikus: rock and rollos lendülettel tálalt slágeres metálzenéjük, glames imidzsük és egy kaptafára készülő, de (részben ezért is) mókás klipjeik egyaránt emlékezetesek. Ők pedig a legendát sok pályatársukkal ellentétben nem is bolygatják: amikor 1997-ben kilenc év szünet után újjáalakultak, deklarálták, hogy nem akarják lerombolni mindazt, amit felépítettek annak idején, úgyhogy ha ciki, ha nem, nem készítenek új lemezt, csak nosztalgiázni fognak. És a dolog egyáltalán nem ciki, mert a nosztalgia nem megy át hakniba: a bulik lendülete szinte olyan, mint 30 évvel ezelőtt.

A lecke tehát fel lesz adva az összes többi fellépőnek, de tekintve, hogy a műsor „maradékát” a hazai könnyűzenei élet színe-java teszi ki, azért valószínűleg sikerülni fog felvenni a kesztyűt. A programfüzet kis túlzással telefonkönyv vastagságú, és gyakorlatilag mindenféle műfajt felölel: a két Kispál-utódzenekartól, a Kiscsillagtól és a Velőrózsáktól a Soerii & Pooleken, a Neón és a Magashegyi Undergroundon át a Depresszióig és a Beatricéig könnyedebb és keményebb, dallamosabb és húzósabb, slágeresebb és elvontabb csapat egyaránt akad a kínálatban. Összesen 119 versenyzővel lehet számolni, plusz diavetítéstől a színházig még tucatnyi „egyéb” kategóriás programmal, szóval a fentebb emlegetett kihívás a közönségre is vonatkozik – de sajnálni azért nem kell azokat, akik veszik a bátorságot, és ellátogatnak a buliba, legfeljebb csak irigyelni. Még jobb azonban, ha mindenki követi a példájukat.

Részletes program
Időpont: június 9-13.
Helyszín: Várpalota
Belépő: háromnapos bérlet (péntek-vasárnap) 4500, négynapos bérlet (csütörtök-vasárnap) 5500, ötnapos bérlet (csütörtök-hétfő) 6500, hétfői bónuszjegy 2900 Ft

Ajánlott videó

Olvasói sztorik