Kultúra

Szinte a sajátunk: Nova Rock fesztivál júniusban

Nagyon nagy, nagyon hangos, és majdnem a miénk. Röviden ez a Nova Rock fesztivál.


Az összes aktuálisan Európában turnézó mainstream rock- és metálzenekart felvonultató háromnapos bulit az osztrák-magyar határ sógori oldalán, de mindössze két kilométernyire az Inlandban, Nickelsdorf mellett rendezik, és ennek megfelelően komoly búcsújáróhelye is lett a hazai közönségnek. A programot elnézve azt pedig nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ez 2011-ben se nagyon fog megváltozni, ugyanis a színvonal a szokásos.

Más kérdés, hogy akár illik súlyozni a főbb fellépők között, akár nem, a közönségcsalogatás nemes feladatát idén nagyrészt egyetlen banda is el tudná látni, a műsorban ugyanis ott figyel az új évezred talán legnépszerűbb rockzenekara, a System of a Down, amely fél évtizedes szünet után tér vissza. Ez az esemény pedig már önmagában is megmozgatna pár tízezer embert, annak fényében meg aztán pláne, hogy az eklektikusan odacsapós és nyakatekerten slágeres zenét játszó örmény-amerikai négyes mintegy tucatnyi koncertet ad csak Európában idén nyáron, és egyáltalán nem biztos, hogy lesz folytatás is.

Ettől függetlenül persze az igazi fesztiválhoz kell még pár tucat fellépő, és az idei Nova Rockon fel is bukkan még legalább öt-hat olyan együttes, amelyek egymaguk is ötszámjegyű publikumot vonzanak, plusz jó pár ínyencfalat is horogra akad, ha jegyet vált az ember. A felső ligából például ki kell emelni az Iron Maiden hazánkba is gyakran ellátogató, de soha meg nem unható heavy metal színházát, a Motörhead elnyűhetetlenül puritán rock and roll valóságshowját, a Linkin Park késő éjszakai nu metal/modern pop matinéját, a meglepően magasra kapaszkodott Volbeat Elvis-metálját, a Korn nu metal cirkuszát és a Thirty Seconds to Mars neorock miséjét – és legalább ennyi kisebb nevet is meg lehet említeni.

Ezek között ott van például a retro rockban utazó Wolfmother, a göteborgi metál élmunkása, az In Flames, és a popdárenbéz nagykövete, a Pendulum, a valódi ínyencfalatok közé pedig olyanokat sorolhatunk, mint a punkot 33 éve nyomó Social Distortion, a blues alapú metálban ugyancsak régóta jeleskedő Danzig, a New York Hardcore elpusztíthatatlan képviselője, a Sick of It All, vagy az okkult rock új üdvöskéje, a Ghost. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy lesz még Guano Apes is.

A körülmények többé-kevésbé a szokásosak lesznek, azaz a sok zene mellett pusztai nomadizálásra kell készülni, de a Nova Rock romantikájához ez is hozzátartozik. A bulira szokás szerint hazánkból is indul busz, erről és a jegyvásárlásról a rendezvény magyar nyelvű weboldalán, míg a pontos programról a hivatalos honlapon lehet tájékozódni.

Időpont: június 11-13.
Helyszín: Nickelsdorf (Ausztria)
Belépő: bérlet 122 Euró, napijegy nincs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik