Kultúra

A tévében: fogsor és külpolitika, alliteráció

Egész napos teniszprogram mellett kicsit kinézünk a nagyilágra, és egy olyan film is lesz, ahol az összes főszereplő kereszt- és vezetékneve alliterál.

Nem lesz így most két héten át, ígérem, pedig nagy kedvem volna mindennap felhívni a figyelmet a Roland Garrosra, de párszor szólni fogok. Mint most is, hisz 11:00-tól az Eurosporton egész 20:30-ig megy a közvetítés, és biztos lesznek meglepetések és izgalmak. Egyrészt azért, mert tegnap is voltak: a kiemelt Cilic, illetve a nőknél Penetta kiesése nagy meglepetés, másrészt azért, mert a mindig kicsit bizonytalanabb, könnyebben kizökkenthető nők mellett az idén a férfiaknál is nagyobb a feszültség. A del Potro-Karlovic érdekes lehet (két két méteren felüli játékos), Djokovic de Bakker elleni kezdése sem lesz unalmas, és a Lopez-Federer is biztos szoros lesz, hisz a spanyol jó formában van, a svájci pedig legendásan nyögvenyelősen szokta hozni az első fordulós meccseit.

Több szempontból is hasznos lehet a Barangolás öt kontinensen című műsor adása, az m2 külpolitikai magazinja mindig a heti legérdekesebb történésre építi 25 percét, ezért(?) most az arab országok jázminos forradalmáról lesz szó. A témáról nyilván meg lehet tudni pár dolgot, illetőleg a másik tanulság a műsorvezető-moderááló történész Gereben Ágnes maga, aki élő példaként figyelmeztet a fogápolás elhanyagolásának veszélyeire, és az így keletkező beszédhibákra. A világra nyitott logopédusok és szájsebészek kedvenc műsora 19:30-tól indul. 

Nem ma készült ez a film, mégsem a Filmmúzeum vetíti, hanem a Duna TV – a Lone Star – Ahol a legendák születnek 1996-os, Chris Cooper még szinte sihederként állt a kamerák elé. Texasban vagyunk, ahol előkerül egy negyvenéves csontváz a szekrényből, és a seriffnek kéne kiderítenie a személyazonosságát. A gyakorlott filmnézők itt már bólogatnak, igen, ez a keresés a seriff saját személyiségének keresésébe fordul, lesz itt szembenézés apa nagy hírével és ifjúkori szerelemmel való újrázás. Kris Kristofferson, Matthew McConaughey (a castingon érezhetően az alliteráló név volt a fő szempont), 21:00

Jöjjön akkor egy vígjáték: két pancser élete sehogy sem akar a kívánt, egyfelől sikeres rockdobosi, másfelől filmrendezői irányba fordulni, ám amikor egyikük egy filmfesztiválon az életműdíjas rendező fiának kiadva magát beköltözik egy luxuslakoztályba (helyzetkomikumok sokaságára tessék számítani), mindjárt minden úgy megy, mint a karikacsapás. New York-i szerenád, 21:40, m1

Megrögzötten vonzanak a börtönös műsorok, a National Geographicon 22:00-kor kezdődő Élet a rácsok mögött ismeretterjesztő filmben egy éven át követte a kamera elítéltek és örzők életét egy intézményben, aminek eredményeképpen átfogó és részletes képet kapunk, hogy pl. Dominique Strauss-Kahn milyen kröülmények között töltött ár napot – jó, nem, Amerikában az előzetesben azért jobbak a körülmények, mint a végleges büntetés letöltésére szolgáló intézményekben, az csak Magyarországon dívik, hogy az elméletileg/jogilag még ártatlan emberek botrányos körülmények között várnak a tárgyalásukra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik