Nagyvilág

Legalább 20 tüntetőt lőttek le a szír biztonsági erők

Az állami televízió szerint 19 rendőr halt meg Deraában.

Legalább tizenhat ember meghalt és több tucat megsebesült pénteken a dél-szíriai Deraában, ahol szemtanúk szerint a biztonsági erők éles lőszerrel tüzeltek a Bassár el-Aszad szíriai elnök uralma ellen tüntetőkre. Az ország más városaiban is voltak halálos áldozatai a pénteki tüntetéseknek.

A deraai megmozdulás egyik résztvevője, aki segített beszállítani a halottakat és sebesülteket az egyik kórházba, a helyszínen tizenhárom holttestet számolt meg. Egy ápolónő azt mondta, hogy kevés volt a rendelkezésre álló ágy, és a sebesültek egy részét a földre kellett fektetni.

A tüntetők ellen kivezényelt biztonsági erők három embert öltek meg Damaszkusz Harasta nevű elővárosában és egyet a Szíria középső részén lévő Himsben. Szemtanúk és emberi jogi aktivisták szerint több helyen mecsetekben kellett elhelyezni a sebesülteket.

A Bassár el-Aszad uralmának végét kívánó ellenzék pár hete felhívást tett közzé, amelyben minden pénteki napra utcai tiltakozást hirdetett.

A szíriai közszolgálati televízió szerint 19 rendőr vesztette életét pénteken Deraában. A tudósítás szerint “fegyveres csoportok” tüzeltek a belbiztonsági erők tagjaira, és további 75-öt megsebesítettek közülük. A televízió olyan Deraában készült felvételeket mutatott, amelyeken arcukat eltakaró fegyveresek láthatóak. Az adás szerint a fegyveresek a tüntetőkre és a biztonsági erőkre is lőttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik