Kultúra

Bemutatták Till Attila filmjét Cannes-ban

Egyetlen kelet-európai filmként, hatalmas érdeklődés mellett mutatták be a Csicskát.

A 42. Magyar Filmszemle kisjátékfilmes kategóriájának fődíját elnyert alkotást a világ egyik legrangosabb seregszemléjének nem hivatalos, de művészileg az egyik legfontosabb programjában vetítették a Fesztiválpalota közelében található Théatre Croisette 800 férőhelyes mozitermében. A Rendezők Kéthetét Francois Truffaut és Jean-Luc Godard kezdeményezésére a Francia Filmrendezők Szövetsége 1969 óta rendezi meg.

Till Attila első rövidfilmjét mintegy ezer filmből választotta ki a válogatóbizottság a többi 13 alkotás mellé, egyetlen kelet-európai műként. A bemutatón a rendezők jelenlétében egymás után vetítették le a zömében fiatalokból álló közönség előtt a nagyon különböző műfajú alkotásokat. A nézők mindegyik filmet nagy tapssal fogadták.

A Csicska az alföldi tanyavilágban játszódik, és a modern rabszolgatartás, a “csicskatartás” témakörét járja körül. A filmet most először vetítették külföldi közönség előtt. “Jó volt érezni, hogy elég nagy feszültség volt a moziteremben” – mondta Till Attila a vetítés után az MTI-nek. Véleménye szerint azért volt egy kicsit más a cannes-i vetítés a hazai “otthonosabb” bemutatótól, mert “itt teljesen idegennek” számítanak a film alkotói és szereplői.

A Csicska hazai forgalmazásáról jelenleg tárgyalások folynak, és már az egyik legnagyobb ázsiai filmfesztivál képviselői is jelezték, hogy szeretnék meghívni a filmet – mondta el a rendező.

A Csicskát azért tartja “fontos lépésnek” a rendezői karrierjében, mert egy “új, amatőr irányt nyitott meg” számára. Megtanulta, hogyan lehet kevés pénzből is filmet csinálni. A Pánik sikere után ugyanis “professzionális utat” szeretett volna követni, de a magyar filmfinanszírozási helyzetben ez egyelőre lehetetlenné vált.

Till Attila elárulta, hogy következő terve egy a Taxisofőr stílusához hasonló sajátos gengszterfilm, amelyben kerekesszékeseket lehet emberölésre felbérelni. “Látványos lesz. Igaz, már a felvetés is elég felkavaró” – tette hozzá.A Csicska című film az M&M Film és Laokoon Film közös produkciója a TV2 közreműködésével. A főbb szerepekben Thuróczy Szabolcs, Szitás Balázs és Balsai Móni látható. A film operatőre Juhász Imre, producere Mécs Mónika, Rajna Gábor és Sipos Gábor, koproducere Stalter Judit, Tóth Csaba és Poós András.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik