Kultúra

“Tragikus széthúzás frusztrálja a szakmát”

Zeneszerző, színigazgató, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke, nincs nélküle Művészetek Völgye, és egy darabig Pécsi Országos Színházi Találkozó sem. A Szinhaz.hu interjúja Márta Istvánnal.

Hogy fogod tudni egyszerre vinni a válladon a POSZT-ot, a Művészetek Völgyét, az Új Színházat? Mindenre képes leszel figyelni?

Márta István: Ha jók a csapatok, ha ismerik az elvárásaimat és elfogadnak, akkor menni fog. Muszáj mindenre figyelnem, ha ez nem menne, maguk alá gyűrnének a feladatok.

Hiszel abban, hogy egységes véleményt tudsz majd képviselni?

Márta István: Nem, de remélhetőleg többségi véleményt fogok tudni képviselni. Kétfele, sőt többfele szakadt a magyar színházi szakma, ez zavar. Szeretnék a konszenzushoz hozzájárulni. Jelen pillanatban tragikus széthúzás frusztrálja a szakmát és hajtja a politika malmára a vizet. Normális országnak normális színházi életre volna szüksége.

A politikusokkal való konszenzus lehetőségét látod?

Márta István: A színházi törvénnyel kapcsolatban látszik egyfajta párbeszédre való hajlam. Ez azt jelenti, hogy a módosítást L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának fideszes elnöke, mint egyéni képviselői indítványt terjeszti be még június folyamán, ő már többször egyeztetett a szakma különféle ágazataival. Egyébként nem igazán látok se közép, se hosszútávú kulturális koncepciót, ráadásul elég rossz a kultúra helyzete az ország általános gazdasági és az ellehetetlenült érdekérvényesítési helyzete miatt. Szellemi hadigazdálkodás zajlik.
OLVASSON TOVÁBB.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik