Kultúra

A tévében: téves pápa, spanyol thriller, portugál házidöntő

Végéhez ér az Európa Liga, újabb Mihalkov-film érkezik, Cseh Tamás elénekli az Antoine-Desirét, és kiderül, milyen pápa lenne autószerelőből.

Tavaly Gera Zoliékért szoríthattunk a döntőben a Fulhamnek, az idén sokáig úgy tűnt, a PSV Dzsudzsákkal folytathatja a magyar sort, de végül a Porto elbúcsúztatta őket az EL-negyeddöntőben, sőt a döntőbe is bejutott. A másik csapat pedig a szintén portugál Braga lett, a kis(ebb) csapat a Benficát búcsúztatta kedves, egyik oldaláról erdővel határolt pályáján. Ma este lesz pedig a döntő, Porto-Braga tehát, magyar nélkül, de magyar csatornán: 20:25-től a Story4 adja a meccset.

Megy tovább a Nyikita Mihalkov-életműsorozat a Duna TV-n, ma este az Öt este című 1979-es alkotást láthatjuk. Egy egykori szerelmespár találkozik újra egymással öt estére véletlenül, és a régi láng bizony nem hamvadt el. A kényszerből szétvált szerelmesek előtt most ott a lehetőség, hogy kezdjenek egymással valamit. Vagy nem. 21:00-tól meglátjuk.

Nem gondoltam volna, hogy egykor a spanyolok műfaji filmjeit fogom irigyelni, de az biztos, horrort és thrillert készíteni nagyon megtanultak. Sorolhatnánk a címeket az utóbbi évek terméséből a [REC]-től az Időbűnökön át az Árvaházig, de inkább nézzük meg a Holtak tava című filmet, melyben minden szükséges kellék együtt van egy jó filmhez a rémálmoktól az elsüllyedt városon át a Gonosz hatalomra töréséig. Brian Yuzna rendező a horroroktól a Drágám, a kölykök összementek-ig terjedő spektrumon mozgott filmiparilag, de azért a horror-thriller szcénában nagyobb a tapasztalata, úgyhogy előre, 23:15, RTL Klub (a film 2005-ös, tehát meglepően új, sokszor moziba kerülnek filmek ennyi késéssel.)

Antoine és Desiré – a Cseh Tamás és Bereményi Géza kettős munkássága iránt a legkisebb érdeklődést sem mutató halandó is tudja, milyen fontos ez a két név ennek a két embernek. Az 1977-es lemez dalai csendülnek fel a Bárka Színház antológiakoncert-sorozatának aktuális estéjén, mely sorozatban Cseh Tamás előadta az összes lemez összes dalát. Ezt a lemez-recitálást 23:50-től a Duna TV-ben láthatja az utókor.

Végül egy különleges film: a pápa meghal, ezért újat kell választani, s végül egy autószerelőből lett papra esik a választás. Akinek gatyába kéne ráznia a korrupciótól bemocskolt pápai államot, fel kéne vennie a harcot a maffiával, és még régi szerelmével is meg kell értetnie a helyzetet (a siker reményéről beszédesen vall az eredeti cím: A pápának meg kell halnia). A mélyen vallásosak ízlésével vélhetően nem találkozó filmben feltűnik Beverly d’Angelo is, a Hair egykori hősnője, aki elhagyja nagypolgári családját az oklahomai parasztfiú miatt. A tévedések pápája 0:10-től a Filmmúzeumon lesz látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik