Kultúra

Uniós tehetségdíjat nyertünk Cannes-ban

Andrulla Vasziliu megfogalmazása szerint az idei díjat két "rendkívüli" forgatókönyvíró kapta.

A magyar Zomborácz Virág és a svéd Hanna Sköld átvette az Európai Unió MEDIA Európai Tehetség nevű díját vasárnap Andrulla Vasziliu oktatásügyért, kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős uniós biztostól a 64. Cannes-i Filmfesztiválon.

Az ünnepélyes átadón megjelent Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára és Andrew Vajna kormánybiztos.

A magyar rendező-forgatókönyvíró Utóélet (Afterlife) című forgatókönyve és a Granny’s Dancing on the Table című svéd filmterv megosztva kapta az elismerést, amelyet az Európai Unió MÉDIA programja által támogatott projektek közül a legkiválóbb európai vonatkozású filmtervnek ítéli oda minden évben az Európai Bizottság.

Az EU gyártás-előkészítési pályázatára mintegy ezer játékfilmterv érkezett a programban részt vevő országokból. A pontozásos rendszerben először lett magyar filmterv az egyik legjobb. Az elismerés mellett a készülő alkotás 40 ezer eurós támogatáshoz is jut a programból.

Andrulla Vasziliu megfogalmazása szerint az idei díjat két “rendkívüli” forgatókönyvíró kapta. A ciprusi biztos abbéli reményét fejezte ki, hogy a két fiatal rendező filmjeit hamarosan bemutatják majd a cannes-i fesztiválon.

A forgatókönyvíróként végzett Zomborácz Virág diplomamunkájából Utóélet (Afterlife) címmel ősszel szeretné elkezdeni forgatni első nagyjátékfilmjét, amely egy zárt vidéki világban játszódik, tele groteszk helyzetekkel. A történet kiindulópontja egy rossz apa-fiú viszony, amely a lelkész apa halála után új fordulatot vehet azzal, hogy az elhunyt kísértetként jelenik meg saját temetésén.

Az elsőfilmes alkotó a film producerével, a KMH Filmet képviselő Pusztai Ferenccel együtt vette át a díjat.

Pusztai Ferenc az MTI-nek elmondta: a film költségvetéséből egyelőre még csak a MEDIA programból megítélt támogatás áll rendelkezésre, miután magyar oldalról az elmúlt másfél évben egyetlen filmes sem juthatott pénzhez. A 40 ezer eurós összeg az előkészítési munkálatokra (helyszínkeresés, szereplőválogatás, jogdíjak) és egy úgynevezett pilot elkészítésére lesz elegendő, amelyet a potenciális külföldi finanszírozóknak lehet majd bemutatni. A producer nagy örült annak, hogy a magyar döntéshozók is eljöttek a díjkiosztásra, s bízik abban, hogy az uniós elismerés hatására Zomborácz Virág projektjének esélye lesz hazai támogatásokhoz is hozzájutni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik