Kultúra

Az elnök naiv idealistának tartja önmagát

Életrajzi könyv jelent meg Obama édesanyjáról, melyben az elnök önmagáról is beszél.

Maga Barack Obama a 2008. évi demokrata konvención olyan “fehér kansasi asszonynak” nevezte, aki férjhez ment egy afrikai értelmiségihez és fiút szült neki. Szigorú anyaként írta le, aki hajnalban keltette őt, hogy tanuljon.

Az 52 éves korában rákban elhunyt asszony utolsó hónapjaiban még jogi csatákat vívott az őt megillető biztosításért. Ez és más Obama által említett részletek beleillettek az amerikai világképbe: anyaság, munka, verseny – írja egy Ann Dunhamről szóló új könyv kapcsán a The New York Times.

Janny Scott újságírónő Egy sajátos asszony – A Singular Woman- című, nemrég megjelent új könyve jóval árnyaltabb képet rajzol Barack Obama édesanyjáról, akit az átlagtól nagyon eltérő nőként mutat be.

A szerző tolla alól egy jóakaratú személyiség portréja bontakozik ki, aki nem tud bánni a pénzzel, aki szíve szerint idealista, de ugyanakkor gyakorlatias nő. Ann szabad, de csapongó szellemű teremtés volt, aki kezdettől fogva hitt fiának tehetségében, gyakran mondogatta, hogy akár az Egyesült Államok elnöke is lehet belőle.

Janny Scott a könyv írásához magát az elnököt is meginterjúvolta. Ő elmondta: édesanyja ültette belé azt a sziklaszilárd meggyőződést, hogy az emberek “felszíni különbségeiken túl valamennyien azonosak, és mindenkiben több a jó, mint a rossz, hogy áthidalhatjuk a köztünk lévő űrt, megérinthetjük egymást, hihetünk egymásban és együtt dolgozhatunk”.

“Pontosan ez a naivitás és ez az idealizmus volt jellemző rá. És gondolom, ez jellemző az én naiv idealizmusomra is” – tette hozzá Obama.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik