Nagyvilág

Nyilvános lett Obama születési anyakönyvi kivonata

A washingtoni Fehér Ház szerdán nyilvánosságra hozta Barack Obama elnök születési anyakönyvi kivonatának teljes hitelesített másolatát.

Céljuk az volt, hogy lehűtsék végre a hetek óta tartó vitákat arról, hogy az Egyesült Államok elnöke valóban amerikai földön született-e vagy nem. Obama már a 2008-as elnökválasztási kampányban közzétette a születési helyét igazoló iratok rövid változatát, és úgy tűnt, ezzel semmissé váltak azok a kételyek, amelyek azt feszegették, hogy Obama nem is az Egyesült Államokban született, vagyis nem illeti meg az elnöki tiszt.

A jelek szerint azonban – a következő elnökválasztás közeledtével – politikai ellenfelei ismét feszegetni kezdték az ügyet. Ebben Donald Trump ingatlankirály és televíziós személyiség – aki nem mellesleg republikánus elnökjelölti ambíciókat dédelget – járt az élen. A múlt héten azzal keltett felhördülést, hogy felvetette: Obamának igazságügyi szakértők rendelkezésére kellene bocsátania a születési okiratot. “Ha nincs rejtegetnivalója, tisztázza magát” – hangoztatta.

Az Egyesült Államok alkotmánya értelmében “elnökké csak olyan személy választható, aki az Egyesült Államok állampolgáraként született,… az elnöki tisztségre továbbá csak olyan személy választható, aki 35. életévét betöltötte és 14 év óta az Egyesült Államokban van a lakhelye”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik