Kultúra

A tévében a hétvégén: Wolf Kati, FA-Kupa, Goda Krisztina

A hétvégén mindenkinek jó lesz, lesz animációs film, sportból is rengeteg, de filmet is talál magának a család, sőt Wolf Kati is elérkezett a döntőhöz.

szombat

Rögtön döntés elé kerülünk, de félek, ez a két program csak keveseknek okoz valódi választásbeli dilemmát. 15:30-kor vagy a sportklubra kapcsolunk, ahol az FA-kupa döntőjének közvetítésére kerül sor. 1871-től rendezik meg ezt a kupasorozatot, mely így a világ legrégibb focis kupaküzdelme, jellemzője, hogy az angol futball minden hivatalos csapata elindulhat benne, egy meccsen dől el a továbbjutás, és, bár az Premier League csapatai eleinte erőnyerők, játék nélkül jutnak tovább, nincs kiemelés, így mindig vannak meglepetések, a kicsi kiüti a nagyot – s mivel a focira érvényes legkevésbé az a csapatsport-igazság, miszerint a jobb lényegében mindig legyőzi a rosszabbat, igazi demokratikus, lélekemelő esemény ez a kupa. Az idei döntő a Manchester City és a Stoke City között zajlik majd, előbbi a MU-et verte az elődöntőben, utóbbi pedig a Cardiff ellen csak a második meccs hosszabbításában tudta bebiztosítani a győzelmet a harmadik (számára első) körben.
Ezzel egy időben a Duna TV Tálentum című félórás portréműsora Huszárik Zoltánt méltatja, aki ma lenne 80 éves. De nem lett, mivel bántóan korán és váratlanul 1981-ban meghalt, összesen két nagyjátékfilm elkészítése után. A kerek születésnap miatt nemrég láthattuk filmjeit, most róla beszélnek mások, őt mutatja be a film.

Maffia az aljnövényzetben, azaz a tavaszi hangyarajzás egy kissé más szemszögből. Az Egy bogár élete című 11 éves animációs film a legkisebb hangya küzdelmét mutatja be a gonosz és megátalkodott szöcskék ellen, akik terrorizálják a többi rovart, így azok a tettek (és a hangyák) mezejére lépnek. Szokásos Pixar–Walt Disney-féle színvonal, röhögések, a legjobb szombat kora esti választás 19:10-től a Viasat3-on.

21:00 órakor úgyis mindenki az m1-re megy, ahol is megkezdődik az agybénító, 195 perces hosszúságú Eurovíziós Dalfesztivál döntője. Nem kell magyarázni semmit: tán a Nobel-díj után végre itt is elismernek minket, de legfőképp Wolf Katit, akiről azt beszélik, ravasz, mint a róka. Hajrá.

Minden sport és verseny, szórakozás után kell egy kis komolyság, nem sok, csak annyi, hogy könnyesre nevesük magunkat (jó, olykor könnyesre sírjuk) Az elveszett jelentéstől. Sofia Coppola eddigi legjobb filmje, Bill Murray és Scarlett Johansson találkozása a kilúgozott Tokióban. „Kicsit több átéléssel!”, ahogy a filmben mondják, 22:00, Story4.

vasárnap

Ha tegnap volt sport, ma tobzódunk a sportban, de hát itt a tavasz, mindenféle kupaküzdelmek haladnak a végük felé, mást ne mondjak, a női kézilabda KEK döntőjének visszavágóját (Alicante-FTC)épp ma 12:15-től nézhetjük meg a Digisporton. Az itteni (dabasi) meccsen ötgólos magyar siker született, hát tessék lányok ezt megtartani, esetleg növelni, a lényeg, hogy meglegyen a kupa, és akkor ünnepelünk.

A második nagy salakos torna, a Roma ATP Masters is a végéhez közelít, a döntő résztvevőire ezúttal is csak tippelni tudunk még, de egy Djokovics-Nadal ismét nem tűnik nagyon elszállt tippnek, bár a spanyol beteg is volt, pocsékul is játszott, szóval nem lesz egyszerű megvernie a remek formában lévő, Federert is verő Gasquet-t az elődöntőben. A Roland Garros előtti utolsó nagy döntő győztese pedig nagy önbizalommal vághat neki a párizsi salakos Grand Slam versenynek. 17:00, Digisport Plusz.

A magyar film utóbbi éveinek egyik legörömtelibb eseménye volt Goda Krisztina feltűnése, a jól megcsinált műfaji filmek (Csak szex és más semmi, Szabadság, Szerelem) rendezője 2008-ban megcsinálta a Kaméleont, ezt a csavaros szélhámosfilmet Nagy Ervinnel a főszerepben. (Érdekesség, hogy a producerek közül Kálomista Gábor jelenleg kormányközeli helyzetben van, Mesterházy Ernő viszont vádlott.) 21:00-kor megy a film az RTL Klubon, és megint csak keveseknek jelent valószínűleg dilemmát, hogy vajon akkor a hoki-VB döntőjét vegyem fel, és a Kaméleont nézzem élőben? Fordítva logikusabb, a szlovákiai A-csoportos VB-n csak európai csapatok jutottak be az elődöntőkbe, és végül két skandináv csapat, Finnország és Svédország játssza a döntőt. De jó lenne, ha nyelvrokonaink 1995 után megint és másodjára is VB-t nyerhetnének! Ez a műsor a Sport1-en lesz.

Érdekes műemléki helyzete van a jamaikai Port Royalnak, az egykori kalózfészek egy földrengés hatására egyszerűen belecsúzott a tengerbe, és valószínűleg ez mentette meg a pusztulástól: ma is szépen, rendben pihen a tenger felszíne alatt. Többet és közelebbit megtudhatnak a National Geographic Az elsüllyedt kalózváros című ismeretterjesztő műsorából 22:00-tól.

Végül ínyenceknek egy kis csemege. Modern irodalmunk egyik legmodernebb szerzője volt Móricz Zsigmond, akit könnyen eltemetünk a paraszti romantika és a népiek alatt, holott írói teljesítménye mellett közéleti és sajtómegnyilvánulásai is örök példaként lebeghetnek bárki szeme előtt. Amikor Gömbös felhívta a Várba a fontosabb népi írókat, hogy maga mellé állítsa őket, Móricz felolvasta neki egy napszámos heti „étlapját” – ma a minisztériumokba futkorászó művészeknek ilyesmi meg sem fordulna a fejükben. És Móricz utazott is, író létére úgy gondolta, meg kell ismernie azt a helyet, ahova ír, így bejárta Magyarországot. Ficsku Pál, aki magát az utolsó népi írónak titulálja, 1997-ben Móricz nyomán elment a Tiszazúgba, megnézni, mi minden változott. Ezt az utazást követte kamerájával Paczolay Béla, s ebből született meg A senki szigete című dokumentumfilm. Izgalmas látni a 15 évvel ezelőtti Magyarország hátrányos helyzetű területeit, ahová manapság alakzatba fejlődött polgárőrök szeretnek bevonulgatni. 0.45, Duna II. Autonómia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik