Kultúra

Világszínvonalú koncertek lehetnek Pécsen

A város 100 millió forintért vásárolt új koncertzongorákat és pianínókat a Kodály Központnak.

Az új Bösendorfer és Stenway koncertzongoráért, valamint a három Kawai pianínóért mintegy 100 millió forintot fizetett a pécsi önkormányzat. Az összeg része volt a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program az intézményre szánt beruházási keretének.

Világszínvonalú koncertek megtartásához és világhírű zongoristák fellépéséhez nélkülözhetetlen új koncertzongorákat, valamint pianinókat vásárolt a pécsi önkormányzat a Kodály Központnak.

A Bösendorfer zongora és a három pianinó már megérkezett a baranyai megyeszékhelyre, a Steinway legnagyobb, D modelljének szállítására júniusban kerül sor.

“Egy magasan jegyzett hangversenyteremnek nemcsak jó akusztikával, hanem elsőrangú hangszerekkel is rendelkeznie kell, a most vásárolt koncertzongorák és pianinók ilyenek” – jegyezte meg a központ üzemeltetési igazgatója.

A Bösendorfer zongorát Király Csaba Liszt-díjas zongoraművész, a Pécsi Tudományegyetem docense választotta ki a gyártó bécsi bemutatótermében. Egy 280 centiméter hosszú zongoráról van szó, amely mindössze tíz centiméterrel marad el a Bösendorfer legnagyobb, Imperial nevű csúcsmodelljétől.

“Egyike a világ legjobb minőségű hangszereinek. Bejáratása fél-egy évig is tarthat, hiszen időre és sok munkára van szükség, amíg a kalapácsok bekopnak, a húrokhoz idomulnak” – mondta a zongoráról Király Csaba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik