Kultúra

Paul [filmpremier]

Ilyen földönkívülit még biztosan nem láttunk: laza a szövege, szeret bulizni, spanglit szív és krisztusi képességei vannak.

Greg Mottola (Superbad, Adventureland) korszakalkotóan szellemes roadmovie-ja harmadik típusú találkozás egy ufóval, aki egészen más, mint az eddig megismert űrlények. Szándékait tekintve teljesen békés, és csak haza szeretne jutni, mint E.T. Csak éppen olyan régóta él a Földön, hogy tökéletesen átvette a leglazább földi stílust és szlenget. Meg is lepi a két brit sci-fi-őrült képregény-rajongót, akikbe belebotlik egy éjjel.

Clive és Graemme kisbuszukkal éppen bejárják a legendás ufólelőhelyeket, amikor összefutnak a Paul nevű földönkívülivel, és kezdődik a kalandtúra. A kezdeti nehézségek után hozzájuk csapódik egy félszemű lány majd egy bájos vénkisasszony is, közben szövetségi ügynökök és felbőszült redneckek üldözik őket. Meg a lány apja egy nagy mordállyal.

Ha csak annyit mondunk, hogy Paul hangja Seth Rogen, már szinte mindent elmondtunk, ami a film szellemiségét illeti. Az utóbbi évek legnépszerűbb komikusa olyan vígjátékokkal vált népszerűvé, mint a Felkoppintva, a Rajongók háborúja, vagy legutóbb a Zöld darázs. Ehhez adjuk még hozzá a két képregényőrültet alakító Nick Frost és Simon Pegg párosát, akik korábban a Vaskabátokban játszottak együtt falusi zsarukat, azóta meg igazi alkotótársakká kovácsolódtak, és a Paul forgatókönyvét is ők írták. A közeljövőben egyébként Spielberg Tintin-adaptációjában megint csak együtt fognak szerepelni.

A film amellett, hogy fantasztikusan szórakoztató, egy nagyon fontos és igencsak aktuális üzenetet hordoz a lehető legszimpatikusabb, kicsit sem direkt formában: ne ítéljünk első látásra. Ami más és idegen, nem feltétlenül elpusztítandó.

Kinek ajánljuk?
A Mottola-filmek, Seth Rogen-, sci-fi és és képregényfanoknak. Mindenkinek, aki szereti az ufós történeteket, aki pedig eddig utálta, annak azért.
Kinek nem?
Akinek nincs humorérzéke.

Paul – színes, feliratos, spanyol-francia-angol-amerikai sci-fi vígjáték, 2011. Rendező: Greg Mottola. Szereplők: Szereplők: Seth Rogen (Paul hangja), Simon Pegg (Graeme Willy), Kristen Wiig (Ruth Buggs), Sigourney Weaver (Tara), Jason Bateman (Lorenzo Zoil speciális ügynök), Jane Lynch (Pat Stevenson). Bill Hader (Haggard), Blythe Danner (Tara Walton). 107 perc. Forgalmazó: UIP-Duna Film.

Hazai bemutató: május 12.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik