Kultúra

Miniszteri biztost kér a Zeneakadémia

Ezzel párhuzamosan a főigazgató benyújtotta lemondását.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetői azt kezdeményezték a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál, hogy a tárca nevezzen ki miniszteri biztost az intézmény élér .

A Zeneakadémia két vezetője, Batta András rektor és Török László főigazgató még április 28-án írt levelet a témában az intézmény fenntartójához, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz. A levél címzettje Réthelyi Miklós miniszter, akitől a főigazgató azt kéri, fogadja el a lemondását.

“Az elmúlt hónapok során írásban és szóban adott tájékoztatásaink alapján nyilvánvaló, hogy a Zeneakadémia az idei pénzügyi évet a rendelkezésre álló hagyományos, felsőoktatási intézményvezetői eszközökkel nem képes kezelni. Az egyetem vezetése ezért arra a következtetésre jutott, hogy a fenntartóhoz fordul miniszteri biztos kinevezésére irányuló kéréssel. Az a meggyőződésünk ugyanis, hogy csak rendkívüli felhatalmazással rendelkező vezetőnek van esélye a rendkívüli helyzet kezelésére” – szól a zeneakadémiai levél, amely ezután tér ki arra, hogy a miniszteri biztos kinevezése átmenetileg nélkülözhetővé teszi a főigazgatói posztot, így a levelet a miniszter tekintse a hivatalban lévő főigazgató lemondásának is.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem súlyos anyagi gondokkal küzd, miután finanszírozásából 228 millió forintot zárolt a fenntartó Nemzeti Erőforrás Minisztérium. “Egy ilyen mértékű megvonás rendkívül drámai hatású” – mondta az MTI-nek korábban Batta András, aki szerint nem a felelőtlen gazdálkodás, hanem a kellő támogatás hiánya okozta a válsághelyzetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik