Kultúra

Kiállítják a letartóztatott művész állatfejeit

Aj Vej-vej szoborcsoportja a kínai horoszkóp tizenkét állatának fejét ábrázolja kínzócölöpökre húzva. New Yorkban most kiállítják őket.

A The Circle of Animals/Zodiac Heads (Állatok köre/Zodiákus fejek) című szoborcsoport a kínai horoszkóp tizenkét állatövi jegyének fejét ábrázolja kínzócölöpökre húzva. Az alkotást a szabad ég alatt, az Ötödik sugárúton lévő Pulitzer szökőkút előtt állították fel.

A bronzszobrok május közepétől “turnéra” indulnak az Egyesült Államokban.

“A kínai kormány jobban tenné, ha a kínai embereknek is megadná azokat a jogokat a véleménynyilvánítás terén, amelyeket mi itt” – jelentette ki Michael Bloomberg, New York polgármestere a kiállítás megnyitásán.

Az eseményen tizenkét művész képviselte Vej-vejt, akik részleteket olvastak fel az alkotó blogjáról és a vele készített interjúkból – írja a New York Times.

Aj Vej-vej április eleji letartóztatása óta a világ múzeumai és galériái változatlanul állítják ki a kínai kormány elleni kritikáinak hangot adó művész alkotásait. Nemrég a berlini Galerie Neugerriemschneider mutatta be Vej-vej alkotásait.

Május közepétől Londonban lesz látható a The Circle of Animals/Zodiac Heads egy további másolata. Ezzel együtt a Lisson Gallery-ben is kiállítás nyílik Vej-vej műveiből.

Aj Vej-vej Kína egyik legfontosabb kortárs művésze, április eleji letartóztatása óta azonban hollétéről nincs információ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik