Kultúra

150 millió porcelánmagot állított ki a renitens kínai művész

Ai Weiweit, a jelenleg is letartóztatásban lévő provokatőr kínai művészt mutatja be a Revizoronline.com írása.

A kínai Ai Weiweit már többször letartóztatták. Kínai vázákra Coca Cola-feliratot festett, a Dachstein csúcsára egy négytonnás kínai sziklát rakatott, részt vett a pekingi Madárfészek tervezésében, októberben pedig százmillió (!) kézzel festett porcelán napraforgómagot helyezett el a Tate Modernben.

Az Unilever-sorozat újabb installációja a Turbina Teremben a maga töméntelen alkotórészével gigantikus kiállítássá válik: százmillió porcelánmag ezer négyzetméteren. A százötven tonnányi magot ezerhatszáz ember készítette és festette kézzel két éven keresztül a kínai Jingdezgen városában, a porcelánművesség egyik ősi központjában.

Ai Weiwei a pekingi filmakadémia diákjaként 1978 és 1983 között egy avantgárd csoportosulás, a Csillagok egyik alapító tagja volt. 1981 és 1993 között az Egyesült Államokban élt, egy New York-i dizájniskolában tanult, átélve a nyugati kultúra minden előnyét és hátrányát.

Kínába visszatérve politikai aktivistaként szót emelt az üldöztetések, bebörtönzések ellen, tevékenységét mind ez idáig mégis megtűrték nemzetközi hírneve miatt. Ezt kihasználva tehette meg például, hogy létrehozzon egy projektet, mely a 2008-as szecsuáni földrengésben elhunyt tanulók neveinek listáját tartalmazza (5190 diák nevével), mindezt azért, hogy a propaganda ne tudja elfeledtetni az emberekkel a történteket. OLVASSON TOVÁBB.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik