Belföld

Szombaton demonstrálnak a múzeumi őrök

Többek közt az alacsony munkabér, a nem megfelelő munkakörülmények, és a munkabér kifizetésének elmaradása miatt tiltakoznak.

Demonstrálni fognak a kiemelt közgyűjtemények fegyveres biztonsági őrei szombaton, a ki nem fizetett bérük és az elmaradt juttatásaik miatt, a Magyar Nemzeti Múzeum előtt. A fegyveres őröknek a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetében van külön tagozata, így a Budapesti Rendőr-főkapitányságra a TMRSZ jelentette be a demonstrációt.

A demonstrálók a Magyar Nemzeti Múzeum előtt a járdán, a látogatókat nem zavarva szándékoznak tüntetni, szombaton 10 óra és délután 14 óra között. Körülbelül 200 embert várnak. A tüntetők célja, hogy tiltakozzanak az elfogadhatatlanul alacsony munkabér, a nem megfelelő munkakörülmények, a munkabér kifizetésének elmaradása miatt, illetve követelik az eddig kapott juttatások és munkahelyek megtartását. Demonstrációjukkal a Múzeum, illetve annak felügyeletét ellátó Nemzeti Erőforrás Minisztérium, valamint a fegyveres biztonsági őrséget működtető cég vezetőinek figyelmét kívánják felhívni az általuk vállalt kötelezettségek teljesítésére – olvasható a TMRSZ internetes oldalán szereplő, a BRFK-hoz benyújtott bejelentésben.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a kollektív szerződés és a törvények szerint is április 10-éig kellett volna megkapniuk a pénzüket a kiemelt közgyűjtemények őreinek, de nem kapták meg. A fizetéseket a fegyvereseket foglalkoztató Kft. tulajdonosa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium utalja. Úgy tudni, húsvét után terveznek fizetni az egyébként 70-80 ezer forint közötti bérért milliárdos értékeket őrző dolgozóknak. A cég körülbelül 150 dolgozója pereskedik is, mert szerintük – és most már egy bírósági részítélet szerint is – évek óta ki nem fizetett, elmaradt juttatások, béremelések is járnának nekik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik