Kultúra

Minden Markó-kép a helyére került

Pénteken nyit az eddigi legjelentősebb Markó Károly-kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.

Már minden kép a helyére került, csak a fények beállításával nem végeztek még – mondta a Magyar Nemzeti Galéria pénteken nyíló Markó Károly-kiállításával kapcsolatban Bellák Gábor kurátor a Független Hírügynökségnek.

Idősebb Markó Károly és köre munkásságát százötven alkotáson keresztül lehet majd megismerni a tárlaton, amelyhez tucatnyi külföldi és magyar gyűjtemény kölcsönözte a munkákat. Markó Károly a 19. századi magyar festészet egyik legjelentősebb figurája volt, világhírnévre is szert tett, Itáliában élt, de egy rövid időt Magyarországon is eltöltött. Műveiből ilyen átfogó kiállítást még nem rendeztek, a művész dél-amerikai megrendelésre készült képei például százötven év után először hagyták el Mexikót, de érkeztek festmények Barcelonából, Bécsből, Mexikóból, Koppenhágából, Prágából és Pozsonyból is

A Nemzeti Galériában 2011. május 6. és október 2. között nemcsak idősebb Markó Károly képeit lehet majd megnézni, hanem gyermekei képeit is, hiszen a nyolc gyermekéből négy nagyon jelentős festő lett.

Újdonság, hogy a kiállítás nem kronologikusan megy végig a festő életművén, hanem tematikusan épül fel. Az egyes blokkokat a fiatal kori tájképek, a mitológiai kompozíciók, az Ószövetség és az Újszövetség témái és végül az itáliai tájképek alkotják, az utóbbihoz kapcsolódnak gyermekei festményei is.

AJÁNLOTT LINK:

A kiállításról a Magyar Nemzeti Galéria oldalán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik