Kultúra

Sikerrel debütált operarendezőként Özpetek

A török származású filmrendező, Ferzan Özpetek csütörtökön este sikerrel debütált az Aidával operarendezőként Firenzében, a Maggio Musicale zenei fesztiválon.

A 74. Maggio Musicale Fiorentino nyitóelőadásán Verdi Aidáját láthatta a közönség.

Az Olaszországban élő, török születésű, 52 éves filmrendező először lépett alkotói kapcsolatba a műfajjal. Korábban elmondta, hogy az Aidához különleges kapcsolat fűzi, ugyanis ez volt az első opera, amelyet látott – 34 éves korában.

A darabot Zubin Mehta vezényelte – a karmester és a Maggio Musicale az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon vendégszerepelt a Művészetek Palotájában. A karmester 25 éve, 1986 óta dolgozik a firenzei zenei fesztiválon.

Ferzan Özpetek kiemelte, mennyire inspirálta Zubin Mehta karizmatikus személyisége, milyen jól megértette a zenei vezető elképzeléseit, így módjában volt az ókori Egyiptomra utaló környzetben mai emberi konfliktusokat és érzelmeket kibontani.

Ferzan Özpetek, a Törökfürdő, A szemközti ablak, A Szaturnusz gyűrűjében vagy a Szerelem, pasta, tenger című filmek rendezője filmes tanulmányait Itáliában, Rómában végezte, és beváltotta korábbi ígéretét, amely szerint nagyon romantikus és érzelmekben gazdag előadást fog létrehozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik