Kultúra

A tévében: harag, erőszak, düh Nicholsontól Delonig

Férfias érzések állnak mai tévéműsoraink gyújtópontjában – inkább itt éljük ki magunkat, mint embertársainkon.

Nézzünk szét az állatvilágban, s mivel közeledik a Vilmos – Kate Middleton esküvő, legyen ámélkodásunk tárgya az állatok királya. Az oroszlánoknál a nőstény vadászik, a hím megeszi – már ennyiért ki van érdemelve a királyi cím. Remek felvételek 21:00-tól a National Geographicon a Tökéletes ragadozók sorozatban (szerintem a katicabogár a legtökéletesebb mind között).

Jack Sparrow még csak álom volt, amikor A francia kalóz szeretője már valóság – egy köztiszteletben álló asszony a XVII. század Angliájában, a vallásháborúk közepette vidéki birtokára vonulna, hogy két gyermekét tisztességben nevelhesse, ám ott kéretlen albérlőket talál. Egy francia kalóz él ott kisebb seregével, így kénytelen velük megosztani hajlékát. Aztán persze kiderül, hogy az Anthony Delon által megformált deli kalózban több a fantázia, mint a lady férjében – a nő álruhás martalóccá lesz a kedvéért, csak akkor jön zavarba, amikor megjelenik férje és csapata azzal a szándékkal, hogy elfogják és hóhérkézre adják a kalózt. Igazi kosztümös kalandfilm A fekete tulipán fiával a főszerepben 21:00-tól a Duna TV-n.

Nem is lehetne amerikaibb a Ki nevel a végén? című film. Adam Sandler egy csendes, ártalmatlan figurát alakít, akiből életében egyszer tör ki emelt hangon a düh, de rögtön bíróságra kerül miatta, és düh-terápára ítéltetik. Terapeutája, pszichológusa a Jack Nicholson megformálta doktor lesz, aki furábbnál furább helyzetekbe kényszeríti betegét, majd végül elszereti a barátnőjét is, ami aztán végképp kihozza az állatot szegény paciensből. Peter Segal rendező lelkén olyan filmek száradnak, mint Csupasz pisztoly 33 1/3, Bölcsek kövére 2, Az 50 első randi, Zsenikém – Az ügynök haláli, de adjunk neki még egy esélyt 21:25-től az RTL Klubon – annál is inkább, mert egy kis országos düh-terápia eléggé ráférne most az egész országra.

Ha már düh és vadak – nincs még egy olyan szenvedélyes regénye a világtörténetnek, mint Emily Bronte Üvöltő szelek-je. A világéletében vidéki birtokán, elzárt körülmények közt élt írónő minden fantáziáját és érzelmi kreativitását kiélhette ebben a történetben, melyet angolszász országokban elég gyakran szinte kötelezően megfilmesítenek (általában mihelyst feltűnik egy reményteljes Heathcliff-jelölt). Most egy 1998-as verziót tekinthetünk meg 22:55-től a Duna TV-ben.

És akkor mindezt még fűszerezzük meg meneküléssel, börtönnel, összebilincselt rabokkal, akik utálják egymást. Ez lenne az Ámokfutam alaphelyzete, ehhez jön még pár millió dollár valami rejtekhelyen, egy jó nő (Salma Hayek), meg egy dühös maffiózó számos erős emberrel maga mellett. Jó kis műfaji alaphelyzet, rengetegszer láttunk már ilyet, úgy tűnik, kisujjából is kirázza egy valamirevaló rendező, holott az ilyesmikkel van a legtöbb munka (kérdezzék Antal Nimródot ez ügyben). Kevin Hooksot persze nem kell félteni, 1984-től csinál filmeket, ez az alkotása 1996-os, de Lost és A szökés-epizódokat is csinált – az utóbbi tíz évben inkább tévés produkciókon dolgozott. A főszerepben Laurence Fishbourne és Stephen Baldwin, 23:00, Filmmúzeum, jó lesz ez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik