Kultúra

A tévében: Bob Marley, George Clooney, Bástya elvtárs

Különös hitek és illúziók fogják egybe a hétfői tévéajánlatunkat, javarészt filmeket.

Egy elnök demokráciaimportot vizionál, ugyanakkor gazdasági érdekek is kötik Irakhoz – a Sziriana erről a tévhitsorozatról beszél, amit második öbölháborúnak is hívnak. Egy háború, melyben mindkét fél bántóan keveset tudott a másikról, s ahol a helyzet viszonylagos normalizálódásához épp a másik fél megismerése vezetett. Stephen Gaghan filmje egy CIA-ügynökről szól, aki érzékeli, mennyi különböző érdek próbál érvényesülni a zavarosban – a főszereplő a kövér és szakállas George Clooney, illetve Matt Damon, Amanda Peet és William Hurt. A Szirianát a Cool tévé 21:20-tól adja le.

A Dogville című film után Nicole Kidman levágatta a haját, és megcsinálta a Születés című filmet. Ebben egy nő házasodni készül, amikor találkozik egy tízéves gyerekkel, aki elhunyt férje reinkarnációjának mondja magát, ráadásul rengeteg titkos, intim dolgot tud a nőről. Illúzió vagy csoda? A drámai szerepekben rendre remekül teljesítő (egykori férjénél, Tom Cruise-nál jóval meggyőzőbb színészi kvalitásokat csillogtató) Kidman mellett még Lauren Bacall és Peter Stormare neve lehet ismerős a szereposztásból. A filmet 21:30-tól vetíti a Viasat3.

Illúzió vagy csoda? Az 50-es évek Magyarországáról nehéz lenne bármelyiket is feltételezni, inkább beszélhetünk elveszett illúziókról és dúlt hitekről, no meg terrorról. A korszakról készült legjobb film kétségkívül Bacsó Péter 1969-es A tanúja, amely betiltása után különböző speciális vetítéseken lett egyre népszerűbb (az akkori kultúrpolitika furcsa hasadtságának köszönhetően). A film történetét nem kell ismertetni, mint ahogy a szállóigék is jól ismertek Dezsőről, a habostortáról, a hanyatló kapitalizmus ópiumáról meg persze a magyar narancsról. Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni? 22:30, Filmmúzeum, sokadszorra.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy énekes-gitáros-zeneszerző, aki egy új vallás új dalaival lepte meg a fél világot – Bob Marley Jamaicából. A hajdivatot és egyedi messianisztikus világképet teremtő rasztafariánus vallás mellett vele is foglalkozik ez a dokumentumfilm, A raszta vallás, avagy Bob Marley misztikája, melyben az énekes özvegye és volt együttese is megszólal. A 36 évesen rákban elhunyt Marley-nak amúgy 13 gyerekek volt, és a 60. születésnapján Etiópiában temették el újra, a rasztafariánus vallás szerint ugyanis ott jön majd el a Kánaán. A Duna TV 22:40-től adja le a dokumentumfilmet.

Van, aki már itt a földön szeretne üdvözülni, vagy legalábbis jobb körülmények között élni – ők pl. Mexikóból próbálnak Texasba, az USA-ba jutni, leginkább illegálisan. Őket sokszor barátságtalan határőrök fogadják, és megpróbálják visszatoloncolni őket. Két ilyen határőr áll Tony Richardson (Dühöngő ifjúság, Tom Jones) filmjének, a kissé idétlen magyar címet kapó Állj, határ!-nak a központjában – az egyiküket Harvey Keitel, a másikukat Jack Nicholson alakítja, s a két határvadásznak még a drogcsempészekkel és -kereskedőkkel is meggyűlik a baja. A TV2-nél a 80-as évek eleji realista filmalkotások már súlyos művészetnek minősülnek, aminek értelmében a kezdési időpont nem lehet éjfél előtt, így most is 1:10-ig kell várni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik