Kultúra

A tévében: cseh erotika, magyar benzinkút

Ma este gondoltunk arra, aki csak kikapcsolódni vágyik, illetve azokra is, akik töltődnének.

A mai napra egy könnyed és egy kemény indítással készültünk, attól függően, hogy kinek milyen napja volt. A fáradtaknak, rosszkedvűeknek, nyűgöseknek, éheseknek 19:00-tól az utóbbi évek egyik legjobb közönségfilmje (a Kalandorok mellett) Kapitány Iván Kútfejek-je még szegény Kaszás Attilával. Egy benzinkút körül bonyolódnak az események rablással, és még a NATO is a történet részesévé válik – mindez a Duna TV-n. A másik megoldáshoz át kell kapcsolni a Spektrumra, 19:30-tól A világ legszigorúbb szüleivel találkozhatunk, és leshetünk el tőlük pár fogást (de a legjobb a gyerekkel végignézni ezt az epizódot, olyan lesz utána, mint a kisangyal). Ezt azoknak, akik még éreznek magukban energiát és erőt befogadni valami más, komolyabb dolgot este hét után.

Aki továbbra is hanyagolná a magvas témákat, 22:15-kor az RTL Klubon megnézhet egy krimit. Az átlagos élményt ígérő Gyilkosság a bázison egy katonai objektumon történt gyilkosság történetét a saját szakállára felderítő, s így magát veszélybe sodró nyomozót állít a középpontba.

25 éve történt a világ eddigi legnagyobb, békés célú objektumban kialakult nukleáris katasztrófája (még ha a grafitrudas atomerőmű egyik mellékes célja hadászati célokra használható hasadóanyag kinyerése is volt). A csernobili katasztrófához minden összejött, emberi mulasztás, butaság, aminek sok ezren lettek kárvallottjai, és milliók ma is direkt vagy indirekt módon – említsük meg csak azt sok tízezer babát, akik Európa-szerte azért nem születtek meg, mert a szüleik a sugárzástól való alaptalan félelmükben művi úton megszakították a terhességet, így az életüket. 2007-ben egy magyar kutatócsoport utazott a területre, hogy útjuk minden mozzanatát a nyilvánosság elé tárják. Ezt Molnár András örökítette meg Csernobil az élet árnyékában című dokumentumfilmjében, melyet a Duna TV 22:51-től sugároz.

A cseh falu régi-régi motívum, jóindulatú, de buta és korlátolt emberek közössége, akikre azért az őket felhasználó író/rendező/stb. megértő és jóindulatú érzésekkel tekint. Most épp Olaszországba, sőt olaszba indulnak társasutazásra, ahogy azt Zdenek Troska Nap, széna, erotika című filmjében láthatjuk. Troskának ez volt a harmadik Nap, széna… filmje, az elsőt még 1984-ben csinálta, de túlélték a rendszerváltást, aktuális részünk 1991-es. 0:25, Filmmúzeum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik