Kultúra

A francia kulturális örökség része lett a bikaviadal

Brigitte Bardot színésznő és állatvédő levélben tiltakozott a döntés ellen.

A bikaviadalok elismertetését az Arles-ban 2006-ban létrehozott Bikakultúra Nemzeti Megfigyelő Központ kezdeményezte.

A bejelentés nagy örömöt váltott ki a bikaviadal kedvelői körében, viszont csalódást okozott a bikaviadal ellenzőinek, akik az állatkínzás bátorítását látják az intézkedésben. “Élete legnagyobb hülyesége volt” a szellemi kulturális örökség részévé nyilvánítani a bikaviadalt – írta Frédéric Mitterand kulturális miniszterhez címzett levelében Brigitte Bardot.

A világhírű színésznő a nevét viselő alapítvány útján tette közzé üzenetét. Ebben Bardot felszólította a minisztert (akit egyébként a “kulturálatlanság miniszteré”-nek nevez), hogy botrányos döntését vonja vissza.

A francia kulturális tárca ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a döntés nem jelent semmiféle támogatást, népszerűsítést vagy erkölcsi kezességvállalást, és nem kívánja javasolni, hogy a bikaviadal az UNESCO szellemi kulturális örökségének is része legyen. A bikaviadalt ugyanolyan elv alapján vették fel a listára – áll a kulturális tárca indoklásában – , mint a borított almatortát (tarte tatin), a bretagne-i hagyományos fest-noz-t (éjszakai fesztivál) vagy a délnyugat-franciaországi grasse-i illatszereket.

A corridát, amely a XIX. században honosodott meg Franciaországban, jelenleg négy déli régióban művelik, és évente mintegy negyven városban tartanak előadásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik