Élet-Stílus

Kulturális örökség lesz a bikaviadal?

Nincs kizárva, hogy a bikaviadalt Madrid kormányzata a kulturális örökség részévé választja. Ezzel együtt jár az is, hogy az iskolákban a tananyag kötelező részévé válik a különleges hagyomány.

A döntés hátterében az állhat, hogy a madridi kormányzat minden erejével meg akarja óvni az eseményt az ellenzők egyre növekvő táborától. Hiszen aki azután támadja a bikaviadalt, hogy a kulturális örökség része, komoly büntetést fizet majd vétségéért. „A bikaviadal legalább annyira értékes, mint egy múzeum, vagy egy emlékmű” – jelentette ki Esperanza Aguirre a madridi kormányzat elnöke. Az 58 éves elnök kitért arra is, hogy olyan neves alkotók, mint Goya, Picasso, vagy Ernst Hemingway is művészinek tartották a bikaviadalt, így a ma emberének sincs semmi oka arra, hogy másképp vélekedjen.

Érdekes, hogy míg Madridban a látványosság mellett, addig a gazdaságilag erős katalán régióban éppen hogy ellene kampányolnak a vezetők, sőt be is tiltották a bikaviadalokat. A döntés hátterében az a kezdeményezés áll, melyet 180.000 állatvédő írt alá. Ennek ellenére a madridi bikaviadal mellett szállt még síkra Francis Wolff filozófus is, aki elmondta, hogy ez a hagyomány már nem csak Spanyolország egyik nemzeti ünnepe, hanem Európa kulturális örökségének része is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik