Kultúra

Sok színész nem kap fizetést

A Nemzetiben a művészek, köztük Garas Dezső, Udvaros Dorottya, Stohl András csak a márciusi fizetésük felét kapták.

Egyelőre nem tudni, mikor pótolhatják az elmaradást- adta hírül a blikk.hu.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma az államháztartási egyensúly megőrzését szolgáló zárolások miatt idén csak március 16-án határozta meg a 2011-es támogatási összegeket. Már folyik a színházak üzleti tervének elbírálása, de pénz csak nem jön, van olyan színház, ahova már harmadszor dobják vissza a tervet, márpedig az elfogadásáig nincsen pénz. Egy, a Nemzeti Színházhoz közel álló forrás azt közölte, hogy valóban mindenki csak fele fizetést kapott, bár úgy tudja, hogy a műszaki dolgozók azóta hozzájutottak a teljes összeghez.

Alföldi Róbert színházigazgató tavaly év végén levélben fordult a vagyongazdálkodási főosztályhoz, és márciusban már Szőcs Géza államtitkárt is tájékoztatta, hogy a támogatás hiányában nem tud fizetni alkalmazottainak. A blikk.hu úgy tudja, hogy a levelekre nem érkezett válasz.

Még nagyobb a baj a Budapesti Kamaraszínházban, ahol a színészek és színházi dolgozók már másfél hónapja nem kaptak fizetést, mivel az üzleti terv sorozatos visszadobása miatt a minisztérium nekik sem utalja ki a támogatást. Dolmány Attila, a színház művésze nyílt levélben kért segítséget a 20 éve működő színház megmentésére. A Budapesti Kamaraszínházban ma is olyan művészek dolgoznak, mint Tordy Géza főrendező, Szilágyi Tibor, Kerekes József, Németh Kristóf vagy Verebes Linda. A “Velünk kezdődik a haldoklás” című nyílt levél szerint elbocsátások, elszerződések vagy a szabadúszó életforma várhat rájuk. Kerekes József szerint nagy bennük az elkeseredettség, és nem csak az ő színházuk miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik