Kultúra

Forráskód [filmpremier]

Képzeljük el, hogy ugyanazt a 8 percet kell újra és újra átélnünk. Többszörösen megtekert, agyas sci-fi David Bowie fiától.

Párhuzamos világegyetemek, időutazás, a világ mint a képzeletünk által létrehozott illúzió… Ilyen problémákkal foglalkozik Duncan Jones akció sci-fije, amely gyakorlatilag egy vonatkupéban, egy furcsa kabinban és egy irányító-központban játszódik, mégis annyira izgalmasan van kitalálva, és annyi csavar van benne, hogy a vége főcímig leköti a néző figyelmét.

De mi is az a forráskód? Egy szupertitkos katonai program, amellyel bizonyos emberek, esetünkben Colter Stevens százados tudatát le tudják tölteni egy másik ember, Sean Fentress tanár bőrébe, aki a Chicago felé tartó, felrobbant vonaton utazott. A program célja, hogy a rendelkezésre álló 8 perc alatt megtalálja a bombát, a merénylőt, és rájöjjön, hol a következő bomba, mielőtt felrobban.

A Jake Gyllenhaal (Brokeback Mountain – Túl a barátságon, Perzsia hercege) alakította ex-helikopterpilóta a vonaton tér magához, szemben vele egy csinos nő ül, aki hozzá beszél. Ez a jelenet számtalanszor ismétlődik, persze mindig másképp, így nem csoda, hogy Bill Murray és az Idétlen időkig jut róla eszünkbe, meg a nap, ami mindig újra ismétlődött.

Ez esetben azonban nem csak ugyanazt éli meg mindig másképpen a főhős, ez csak a kiindulópont. Saját állapotára is fény derül közben, ami korántsem rózsás, hiszen már csak az agya él. A végkifejlet viszont hasonló: a „mit tennénk, ha percek lennének hátra életünkből” kérdésre a „szeretteinkkel töltenénk és örömet szereznénk” a válasz. Ám a rendező még ezután is teker egyet a történeten, visszafordítva sci-fibe, és a bizonytalanságba.

Gyllenhaal jól hozza a figurát, végigzongorázhatja az érzelmek teljes skáláját. Michelle Monaghan (Agyő, nagy Ő) kedvesen szexi a ki tudja, mióta randira váró tanárnő szerepében, Vera Farmiga (Egek ura) pedig remekül és fegyelmezetten alakítja a titkos programot vezénylő Goodwint. A rendező hasonlóan előző filmjéhez, a Holdhoz, itt is a magára maradt, elbizonytalanodott ember drámáját jeleníti meg, csak éppen számtalan akciójelenettel és egy szerelmi szállal rendesen megspékelve. Az az utolsó csavar pedig azóta sem hagy nyugodni…

Kinek ajánljuk?
Azoknak, akik szeretik az agyas sci-fiket, szeretik Jake Gyllenhaalt és a vonatokat. Randifilmnek se rossz!
Kinek nem?
Akiket zavar, ha egy filmben tudományos szempontból nem bombabiztos a bemutatott elmélet, akik nem szeretik Jake Gyllenhaalt.

Source Code – színes, feliratos, amerikai-francia akcióthriller. 2011. Rendezte: Duncan Jones. Szereplők: Jake Gyllenhaal (Colter Stevens), Michelle Monaghan (Christina), Vera Farmiga (Carol Goodwin), Jeffrey Wright (Dr. Rutledge), Russell Peters (Max Denoff), Joe Cobden (laboratóriumi technikus), Michael Arden (Derek Frost). 93 perc. Forgalmazó: Pro Video Film.

Hazai bemutató: április 21.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik