Kultúra

Földünk, a műanyag bolygó [filmpremier]

Kellemetlen, de nagyon fontos dokumentumfilm, mindenkinek meg kéne nézni.

Vannak fontos témák, amelyeknek csak pár oknyomozó újságíró és dokumentumfilmes jár utána, ez a film is ilyet dolgoz fel. A műanyag mindennapjaink része, sőt szinte nincs olyan pillanat, amikor ne lennénk fizikai kontaktusban valami plasztikkal. A világ tízmillió tonnaszám termeli évente azt a rengeteg, több ezer típusú vegyületet, amit mi csak műanyagnak hívunk, érdemes lenne hát megtudni, hogy – azon túl, hogy sok fajtájuk sok-sok évig nem bomlik le – mégis pontosan milyen anyagokat tartalmaznak, azok milyen hatással vannak ránk.

Werner Boote ez ügyben nyomoz tehát, nagyapja maga is műanyaggyáros volt, így valamiféle családi érintettség is van a dologban. Sőt, Boote ezekívül még sok minden mást is ki akar kutatni, talán kicsit túl sok mindent is, de a felesleges helyszíneket és szerepléseket (plasztikai sebészet, harmadik világbeli szeméttelep, hullakiállítás) leszámítva is igen messze ható következtetésekig jut.

A műanyag ugyanis egyáltalán nem olyan ártalmatlan, közömbös anyag, aminek látszik, egyes összetevői rákkeltőek, hormonális hatást fejtenek ki, allergizálnak. A legnagyobb baj mégis az, hogy az egész folyamat teljesen áttekinthetetlen – a műanyaggyárak, akárcsak a Coca-Cola, titokként kezelik a termékeik pontos összetételét, a sok ezer vegyületből alig pár van teljes körűen letesztelve, és a pl. Európában tiltott vegyületek is könnyen megjelenhetnek a kontinensen, mert a kínai termékekbe kerülhet belőlük. Márpedig Kínában elég sok dolog készül mostanában.

Ezenkívül probléma a hulladékkezelés – az óceánok már most tele vannak apró műanyagdarabokkal (mindenhol!), nem is beszélve az áramlatok által összehordott országnyi nagyságú szigetekről, ezek bekerülnek a biológiai körforgásba, és akkor belénk is. Igaz, mi már megisszük-megesszük ezeket ételeink-italaink csomagolásából kifolyólag.

Boote ajánl megoldást is, van biológiailag lebomló, tényleg ártalmatlan műanyag, de ez még nem terjedt el széles körben – ezért kell mindenkinek a fogyasztási szokásaival mint legerősebb fegyverrel befolyásolni a nagy gyárakat a változtatásra.

Ezért fontos ez a film olyan nagyon.

Kinek ajánljuk: mindenkinek, aki látott már műanyagot
Kinek nem: hipochondereknek

Plastic Planet – színes, feliratos, osztrák-német, dokumentumfilm, 95 perc, 2009, rendező: Werner Boote, forgatókönyvíró: Werner Boote, operatőr: Thomas Kirschner, producer: Thomas Bogner, executive producer: Ilann Girard, Tom Gläser, vágó: Ilana Goldschmidt, Jack Moik, Tom Pohanka, Cordula Werner, szereplő: Werner Boote (önmaga), Peter Lieberzeit (önmaga), Marques Brown (önmaga), Othman Ilyassa (önmaga), Beatrice Bortolozzo (önmaga), forgalmazza az Anjou Lafayette

Hazai bemutató: április 21.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik