Kultúra

Ősztől büntetik a túl hangos reklámokat

Magyar fejlesztésű szoftver segít kiszűrni, ha a reklámok a többi műsornál hangosabbak.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsa ősztől pénzbírsággal vagy kötbérrel büntetheti azokat a műsorszolgáltatókat, amelyek a műsorkörnyezetnél hangosabban sugározzák a reklámokat vagy televíziós vásárlással kapcsolatos műsorokat – jelentette be Kiricsi Karola, a testület szóvivője szerdán a budapesti sajtótájékoztatón.

Jelenleg türelmi időszak van, de a Magyar Televízió két csatornáját, a Duna Televíziót, az RTL Klubot és a TV2-t érintően most is folyamatosan mérik a hangerőadatokat, és közzé is teszik őket a médiatanács weboldalán.

“Azokat a televíziókat, amelyek törvényt sértenek, először figyelmeztetik, és ha ez eredménytelen, akkor nyúlnak majd a pénzbüntetés szankciójához” – mondta a szóvivő.

Az Egyesült Államokban, Kanadában, Angliában és Ausztráliában már régóta van érvényben hasonló jellegű szabályozás.

Kiricsi Karola elmondta, hogy a médiatanács a reklámhangerőt egy teljesen magyar fejlesztésű szoftver segítségével végzi, amely érzékeli és pontosan ki tudja szűrni a kiugróan hangos műsorrészeket. Egy nap alatt ezzel az eszközzel mintegy 200 műsorórát tudnak vizsgálni, és már eddig is találtak számos jogsértést.

AJÁNLOTT LINK:
Ősztől büntetik a túl hangos reklámokat (Híradó.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik